Consilierii socialişti cer demisia şefului RTEC, Gheorghe Morgoci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Consilierii municipali ai PSRM au cerut primarului interimar al Capitalei, Nistor Grozavu, să semneze de urgenţă dispoziţia de demitere a lui Gheorghe Morgoci din funcţia de director al Regiei Transport Electric. În cadrul şedinţei Consiliului municipal Chişinău de miercuri, 20 septembrie, socialiştii au prezentat o cerere din partea angajaţilor RTEC care susţin că „munca în parcurile de troleibuze a devenit o umilinţă”, transmite IPN.

Eugenia Ceban, consilier din  Fracţiunea PSRM, a spus că în cererea colectivului sunt multe argumente de ce Morgoci ar trebui să fie demis de urgenţă. „Dumneavoastră amăgiţi colectivul. Nu includeţi căldura în troleibuz la indicaţia lui Chirtoacă, multe prostii le faceţi. Angajaţii Regiei nu au veceuri, camere de alimentare, vă bateţi joc de colectiv. Daţi-le voie tinerilor specialişti să vină şi să lucreze, iar dumneavoastră duceţi-vă să vă odihniţi”, a spus Ceban, cerând totodată copia diplomei lui Gheorghe Morgoci, despre care spune că nu are studii superioare.

La rândul său, şeful RTEC a spus că ceea ce numeşte Inspecţia Muncii încălcări se referă la faptul că RTEC nu a executat o hotărâre a Guvernului privind majorarea salariilor minime garantate, de la 1650 de lei la 2380 de lei. De la 1 iulie însă, salariile minime ale angajaţilor RTEC au fost majorate până la 2100 de lei, iar de la 1 ianuarie 2018 acestea vor fi aduse în concordanţă cu hotărârea Guvernului.

Gheorghe Morgoci a subliniat că salariul mediu al unui angajat al Regiei Transport Electric este de peste 6600 de lei. Şoferii de troleibuz ridică peste şapte mii de lei lunar, iar conductorii în jur de cinci mii. Cu toate acestea, în prezent, RTEC înregistrează o sută de locuri libere de conductori, fondul de salarii pentru aceşti angajaţi este de 40 de milioane de lei, iar potrivit lui Morgoci problema ar putea fi soluţionată prin implementarea sistemului electronic de tichete în troleibuze.

Directorul RTEC a mai spus că preţul de cost al unei călătorii cu troleibuzul este de 3,44 lei, iar venitul net pe care îl obţine Regia de la comercializarea unui tichet de călătorie este de 1,74 lei.

Gheorghe Morgoci a amintit că în ultimii ani RTEC a fost dotat cu troleibuze noi, o parte procurate, altele asamblate la Chişinău. Parvin cereri din partea statelor foste membre ale URSS care doresc să facă schimb de experienţă în domeniul asamblării troleibuzelor. „Mă mândresc cu ceea ce s-a făcut astăzi la RTEC şi nu mă tem că-mi cereţi demisia. Poftim, eu îs gata moral şi astăzi să plec”, a mai spus şeful RTEC.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite