Corneliu Mihalache: Rusia este într-un război informaţional cu toată lumea, iar Moldova nu trebuie să fie parte a acestui război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO radiochisinau.md
FOTO radiochisinau.md

Federaţia Rusă este într-un război informaţional cu toată lumea, iar Republica Moldova nu trebuie să fie un stat al acestui război. Republica Moldova trebuie să aibă agenda informaţională a sa şi interesele sale pe care să le promoveze. Nu trebuie să admitem ca televiziunile altui stat să influenţeze formarea acestei agende, sau formarea spaţiului informaţional naţional.

Declaraţia a fost făcută de către Corneliu Mihalache, deputat al Partidului Democrat din Moldova, la dezbaterile publice cu tema: „Legea anti-propagandă”: necesitate, avantaje şi riscuri”, organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.

Corneliu Mihalache a opinat că a fost nevoie de adus modificări la Codul Audiovizualului pentru a demonstra că este nevoie de a schimba abordările vizavi de ceea ce este spaţiul informaţional moldovenesc, sau implicarea televiziunilor străine în acest spaţiu sau dominarea televiziunilor străine. 

„De fapt, televiziunile şi există pentru a face propagandă şi a manipula. Televiziunile noastre, ruseşti, americane, europene, pentru asta şi există, dar propaganda străină nu funcţiona într-un mod atât de agresiv, cum a început să funcţioneze acum câţiva ani”, spune Corneliu Mihalache.

Potrivit lui Corneliu Mihalache, nu ar trebui să existe în Republica Moldova atâtea posturi retransmise din Federaţia Rusă, deoarece situaţia care se atestă din 1990 şi până în prezent a degradat la acest capitol. Consumatorii de informaţie din Republica Moldova au ajuns ostaticii retransmisiunilor. „Nu există nicăieri în lume o astfel de situaţie, nici în spaţiul CSI nu sunt atâtea posturi retransmise”, a mai spus deputatul PDM.

Deputatul afirmă că s-a parazitat pe posturile de televiziune din Federaţia Rusă până în prezent şi aceasta a fost o problemă economică la început. 

„Proprietarii de televiziuni nu investeau nimic şi făceau bani. Iar acum această problemă, din una economică s-a transformat în una politică, prin care televiziunile altui stat influenţează asupra realităţilor din Republica Moldova. Acum se invocă faptul că se încalcă Constituţia, dreptul la exprimare, de ce fel de liberă exprimare poate fi vorba acum şi dreptul la informaţie când este vorba de televiziunile altui stat?”, a mai opinat deputatul.

Corneliu Mihalache mai susţine că avantajul modificărilor aduse la Codul Audiovizualului este că pentru prima dată Republica Moldova a spus „stop” unei situaţii de natură să afecteze securitatea informaţională a statului. 

„Nu s-a gândit de unde vin gazele, unde se fac exporturi, domenii în care permanent se invocă faptul că Rusia este parteneriat strategic şi trebuie să avem grijă ce facem şi ce spunem în adresa acestui stat. Securitatea informaţională, cât de straniu ar suna, este acum, posibil, mai importantă decât securitatea economică. Trăim în sec XXI, iar informaţia este o armă şi această armă este uneori utilizată destul de dur şi de agresiv”, a declarat Corneliu Mihalache.

Potrivit deputatului, Codul Audiovizualului adoptat acum zece ani permitea înlocuirea produsului retransmis cu produs autohton, de aceea acum nu pot fi invocate motive de genul că nu s-a reuşit. „Nu putem să spunem acum că nu suntem pregătiţi moral pentru faptul că noi odată şi odată o să trebuiască să producem emisiuni proprii. Şi despre aceste modificări şi înlocuirea programelor retransmise se vorbeşte de un an de zile, nu de acum. Eu cred că problemă mare nu va fi”, este de părere deputatul.

Dezbaterile publice „Legea anti-propagandă”: necesitate, avantaje şi riscuri”, constituie ediţia a 86-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite