Deputaţi din primul Parlament militează pentru adoptarea Actului Reunirii cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Deputaţi ai primului Parlament (1990-1994), semnatari ai Declaraţiei de Independenţă, militează pentru pregătirea şi adoptarea Actului Reunirii Republicii Moldova şi României. Într-un apel public, semnatarii solicită Parlamentului să se întrunească pe 27 martie într-o şedinţă solemnă, dedicată Marii Uniri, transmite IPN.

Urmare a acestei şedinţe, conducerea Parlamentului, împreună cu conducerea Guvernului, va iniţia discuţii cu Parlamentul şi cu Guvernul României, cu reprezentanţii UE, SUA şi cu alte organisme internaţionale pentru a pregăti, până în toamna acestui an, desfăşurarea unei şedinţe comune a parlamentelor de la Chişinău şi Bucureşti. În cadrul acestei şedinţe, ar urma să fie stabilită „o foaie de parcurs pentru unirea celor două state româneşti”.

„Chemăm toate partidele de orientare democratică, în al doisprezecelea ceas, să-şi revadă urgent opţiunile pentru viitorul acestui pământ şi să adere la cursul pregătirii şi susţinerii demersului unionist în Republica Moldova”, a citat din apel, Vasile Nedelciuc, semnatar al Declaraţiei de Independenţă.

În apel se menţionează că deputaţii primului Parlament constată că „după aproape 27 de ani de Independenţă, Republica Moldova rămâne unul dintre cele mai sărace state din Europa, cu cea mai mică speranţă de viaţă, cu cel mai mic PIB pe cap de locuitor, incapabil să asigure un minim decent de existenţă cetăţenilor săi. Şi din această cauză exodul populaţiei a atins cote înspăimântătoare, primejduind însăşi existenţa fiinţei naţionale în aceste teritorii înstrăinate”.

Deputatul primului Parlament Mihai Patraş a declarat că, în calitate de economist, poate spune că situaţia economică din ţară este una catastrofală şi este din ce în ce mai rău. Potrivit lui, populaţia trăieşte din contul viitoarelor generaţii, volumul datoriei de stat este în creştere. Mihai Patraş a mai spus că instabilitatea economică este legată direct de instabilitatea politică şi viceversa.

Valentin Dolganiuc, din acelaşi grup, a declarat că independenţa Republicii Moldova nu este altceva decât opera românilor din Basarabia şi este o consecinţă firească a apariţiei mişcării de eliberare naţională, care a apărut înainte de 1998. Potrivit lui, Republica Moldova a ajuns astăzi să se confrunte cu exod, degradare, lipsă de perspectivă, iar unica salvare este în spaţiul firesc naţional românesc.

Apelul este susţinut de circa 80 de deputaţi din primul Parlament, potrivit participanţilor la conferinţă. Autorii şi-au exprimat susţinerea şi solidaritatea cu localităţile din Republica Moldova care au adoptat declaraţii locale de unire cu România.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite