Dezbatere: Ce statut trebuie să aibă ministrul Apărării?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Opinii împărţite referitor la statutul pe care trebuie să-l aibă viitorul ministru al Apărăii. În timp ce democraţii sunt de părere că un ministru non-militar este o variantă mai bună pentru Ministerul Apărării, socialiştii consideră că acesta trebuie să fie din sistem şi să aibă grad militar. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros”, la NTV Moldova, transmite IPN.

Potrivit deputatului democrat Sergiu Sârbu, un ministru non-militar va crea un echilibru mai bun în interiorul instituţiei. Statul major întotdeauna este condus de un militar profesionist şi ar putea crea un tandem bun, echilibrat cu un ministru non-militar. O asemenea practică se întâlneşte în multe alte state. „Ministrul este managerul, organizatorul care desfăşoară politici, iniţiative, strategii. Ministrul nu conduce direct armata. Aceasta este condusă de către şeful statului major”, a declarat Sergiu Sîrbu.

Deputatul socialist Bogdan Ţârdea spune că Igor Dodon a propus în funcţia de ministru al apărării o persoană cu experienţă militară pentru că, fiind comandantul suprem al armatei, preşedintele răspunde de securitatea statului. „Guvernarea vrea să-i retragă preşedintelui şi funcţia de comandant suprem”, a comentat Bogdan Ţârdea.

Preşedintele Igor Dodon a refuzat repetat candidatura lui Eugen Sturza la funcţia de ministru al apărării, propusă de coaliţia de guvernare şi a propus candidatura generalului Victor Gaiciuc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite