Dionis Cenuşă: Influenţa Rusiei în Republica Moldova poate spori după victoria lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO kremlin.ru
FOTO kremlin.ru

După reînnoirea mandatului lui Vladimir Putin, principalul interes al Rusiei în Moldova va fi de a testa sustenabilitatea agendei europene, dar şi gradul de loialitate al forţelor proruse pentru cauza euroasiatică, scrie politologul Dionis Cenuşa într-un articol de analiză pentru Agenţia IPN.

Politica Rusiei faţă de Moldova se poate schimba în următorii şase ani, doar dacă guvernarea este preluată de forţele proruse, care deseori s-au pronunţat pentru combinarea integrării europene cu un dialog strategic cu Rusia, prognozează Dionis Cenuşa.

Expertul politic consideră că aceasta s-ar putea solda cu retezarea şi ajustarea integrării europene, pentru că altfel aderarea plenară la Uniunea Euroasiatică este imposibilă.

Dacă socialiştii reuşesc să se impună la alegerile parlamentare din decembrie 2018, atunci Rusia îi va încuraja să aprofundeze cooperarea cu Comisia Euroasiatică. Statutul de ţară observator în organizaţia euroasiatică, acordat Moldovei, va extinde cadrul cooperării stabilit de Memorandumul de cooperare, semnat de Igor Dodon în 2017, adaugă politologul.

Potrivit lui, o ruptură imediată şi radicală de la vectorul european este riscantă în Moldova, deoarece există precedentul protestelor pro-europene din Ucraina, cunoscute sub denumirea de „Euromaidan”, declanşate în 2013. Totuşi, Dionis Cenuşa crede că ponderea forţelor proruse în viitoarele ecuaţii de putere va dicta cât de drastică şi rapidă poate fi revizuirea politicii externe moldoveneşti.

Obiectivul minim al Rusiei ar fi revizuirea cât mai profundă a Acordului de Asociere UE-Moldova, iar obiectivul maxim – reorientarea ţării spre Est. Modelul armean poate servi ca sursă de inspiraţie. Acesta a fost calificat de partea rusă drept „experienţă foarte pozitivă” (Munich Conference, 17 Februarie 2018), ce ar putea soluţiona problemele în regiunea unde Rusia nu acceptă ca influenţa UE să fie mai puternică. În acest caz, forţele pro-ruse din Moldova vor avea nevoie de un referendum geopolitic, cu rezultat favorabil pentru vectorul euroasiatic, fără de care riscul unor proteste în masă ale susţinătorilor integrării europene este garantat, scrie analistul politc.

Moldova va fi capabilă să diminueze impactul factorului rusesc doar prin îndeplinirea integrală a agendei de reforme, integrare economică şi interconectare energetică cu UE, opinează Dionis Cenuşa.

Cu toate acestea, tărăgănarea soluţionării conflictului transnistrean şi dependenţa în sectorul energetic vor ţine Moldova în şah în următorii ani, indiferent de culoarea geopolitică a guvernării, concluzionează politologul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite