Dodon: Atacul asupra Siriei întreprins de SUA, Marea Britanie şi Franţa a fost unul ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, afirmă că atacul cu rachete asupra Siriei, întreprins în dimineaţa zilei de sâmbătă, 14 aprilie, de SUA, Marea Britanie şi Franţa a fost unul ilegal pe motiv că s-a produs „până la efectuarea unei investigaţii detaliate”.

„Republica Moldova condamnă folosirea armelor chimice şi pledează pentru crearea unei misiuni internaţionale care ar efectua o investigaţie independentă asupra presupusului atac chimic în oraşul sirian Duma”, a declarat Igor Dodon pentru Sputnik Moldova.

Şeful statului susţine că escaladarea conflictului din Siria ar complica nu numai activitatea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), dar ar pune în pericol întregul proces de reglementare paşnică, fapt care poate duce la un conflict militar interstatal, şi să se extindă şi în afara regiunii de conflict.

SUA, Marea Britanie şi Franţa au atacat sâmbătă, 14 aprilie, mai multe zone din Siria care se presupune că ar avea legătură cu armele chimice pe care regimul sirian este acuzat că le-a folosit împotriva civililor din Duma în urmă cu o săptămână.

Rusia a trasnmis că „astfel de acţiuni nu vor rămâne fără consecinţe”. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a transmis o declaraţie în care îşi afirmă susţinerea faţă de atacurile lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa în Siria. 

Purtătorul de cuvânt al MAE rus Maria Zaharova a afirmat, într-o postare pe Facebook, că trebuie să fii anormal să ataci capitala Siriei exact când existau şanse de pace. Ministerul Apărării din Rusia a emis un comunicat în care susţine că „peste 100 de rachete de croazieră şi de tip aer-sol au fost lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa de pe mare şi din spaţiul aerian către ţine militare şi civile din Siria”, scrie The Guardian.

Statele Unite susţin, într-un document făcut public după lansarea atacului aerian în Siria, că au „o cantitate semnificativă” de dovezi care arată că regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad este responsabil de atacul chimic de pe 7 aprilie asupra oraşului Duma. Este vorba de martori oculari care au văzut elicoptere cum lansau bombe şi „surse credibile din serviciile secrete” care susţin că oficiali militari sirieni au coordonat atacul.


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite