Dodon: Voi boicota iniţiativa introducerii votului uninominal, dacă aceasta va fi votată în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Igor Dodon via Facebook
FOTO Igor Dodon via Facebook

Preşedintele Republicii Moldova a anunţat luni, 27 martie, că va boicota promulgarea legii ce prevede trecerea de la sistemul electoral proporţional la cel uninominal, proiect propus de PDM.

Afirmaţia a fost făcută de către şeful statului în cadrul unei întrevederi cu directorul regional al Serviciului European de Acţiune Externă, Thomas Mayr Harting. 

„Am discutat despre situaţia politică din Republica Moldova. Am exprimat poziţia mea personală cu privire la eventuala modificare a Codului Electoral cu privire la introducerea votului uninominal, menţionând că la nivel de Preşedinţie voi bloca această iniţiativă în caz dacă aceasta va fi votată în Parlament”,  a subliniat Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

Preşedintele a abordat şi problema reglementării conflictului transnistrean.

„Am menţionat că în acest context există o poziţie unică între Preşedinţie, Parlament şi Guvern, abordarea fiind la pachet, având la bază protocolul de la Berlin”, a notat şeful statului.

Amintim că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat luni, 6 martie, despre iniţierea unei campanii de informare privind necesitatea implementării sistemului electoral uninominal, ce presupune ca toţi deputaţii să fie aleşi nu pe liste de partid, precum este acum, dar pe circumscripţii uninominale. În aceeaşi zi a început o amplă campanie de mediatizare privind necesitatea implementării votului uninominal.

Intenţia lui Plahotniuc de a modifica sistemul electoral a fost criticată de către Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase, Sergiu Mocanu, Vladimir Voronin şi chiar colegul de guvernare a democratului, liberalul Mihai Ghimpu. Inclusiv mai multe ONG-uri s-au expus împotriva acestei iniţiative.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite