Dodon: Dacă Guvernul nu va aloca bani pentru referendum, voi cere demisia lui Filip

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Dodon anunţă că este dispus să solicite demisia premierului Pavel Filip, în cazul în care Guvernul va refuza să ofere bani pentru organizarea referendumului republican consultativ din 24 septembrie, aşa precum afirma prim-ministrul recent.

„Asta nu este decizia lui Filip să dea sau nu să nu dea. Nimeni nu-l întreabă. Este Constituţia şi legislaţia Republicii Moldova care presupune paşii respectivi. Dacă Guvernul refuză să aloce bani eu voi cere demisia lui Filip, pentru că el încalcă legislaţia. Legislaţia spune că preşedintele are dreptul să convoace referendum. Nu vreţi să executaţi legislaţia? Demisia şi răspundeţi în faţa legii. Eu voi merge până la capăt pentru ca oamenii să se exprime prin vot la acest referendum”, a precizat Dodon la emisiunea „Accent direct” de la NTV-Moldova.

Igor Dodon a semnat la 28 martie un decret privind organizarea unui referendum republican consultativ pentru 24 septembrie 2017. Întrebările supuse referendumului iniţiat de Dodon sunt: 

Susţineţi abrogarea legii care pune miliardul furat pe spatele cetăţenilor?

Susţineti acordarea drepturilor suplimentare pentru preşedintele Republicii Moldova de dizolvare a Parlamentului şi anunţarea alegerilor parlamentare anticipate?

Susţineţi reducerea numărului de deputaţi în Parlament de la 101 la 71?

Susţineţi studierea în instituţiile de învăţământ a Istoriei Moldovei?

De partea cealaltă, Pavel Filip a declarat anterior că Guvernul nu va finanţa referendumul iniţiat de Igor Dodon. 

„Preşedintele Dodon vrea să-şi facă campanie electorală pe seama banilor statului. Nu va merge acest lucru. Guvernul nu are de gând să finanţeze acest referendum, pentru că este vorba de 60-70 milioane de lei”, a subliniat Filip.

Comisia Electorală Centrală a aprobat marţi, 11 aprilie, devizul de cheltuieli pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului republican consultativ. Potrivit unui comunicat de presă al CEC, pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului republican consultativ au fost estimate ca necesare aproape 75 de milioane de lei, mai exact 74.711,28 mii lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite