Dodon insistă pe adoptarea unei legislaţii mai aspre: Încălcarea Constituţiei de către unionişti subminează securitatea Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Cazul autorităţilor locale care au semnat o declaraţie simbolică de unire cu România l-a deranjat enorm pe Igor Dodon. După ce a condamnat acţiunea respectivă şi a cerut răspundere penală pentru cei implicaţi în acest caz, preşedintele ţării vrea elaborarea unei noi Constituţii care ar interzice unionismul.

Igor Dodon a avut miercuri, 31 ianuarie, o întrevedere cu fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Dumitru Pulbere.

„În cursul dialogului am făcut un schimb de opinii cu privire la acţiunile anticonstituţionale îndreptate spre subminarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova precum şi despre încălcarea gravă a Constituţiei ţării atât de reprezentanţii unor instituţii de stat, cât şi de forţele unioniste de pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat preşedintele ţării pe pagina sa de Facebook.

Şeful statului a mai discutat şi despre modalitatea de revizuire a deciziilor Curţii Constituţionale pe această problemă, dar şi necesitatea elaborării unui nou concept al Constituţiei care să corespundă situaţiilor de maximă importanţă pentru statul Republica Moldova.

„Încălcarea Constituţiei de către forţele unioniste şi cetăţenii altor state, este o acţiune fără precedent care subminează securitatea Republicii Moldova, iar cei vinovaţi trebuie să fie traşi la răspundere în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale”, a subliniat Dodon.

Deşi sunt acţiuni simbolice, Igor Dodon condamnă declaraţiile de unire semnate de către autorităţile locale a cinci sate din Republica Moldova. Şeful statului susţine că orice tentativă care are drept scop acapararea sau înstrăinarea teritoriului ţării, orientată spre lichidarea statului, va primi un răspuns pe potrivă din partea moldovenilor.

Amintim că, după ce Primăria comunei Parcova din raionul Edineţ a votat marţi, 23 ianuarie, o Declaraţie simbolică de Unire cu România, alte patru localităţi din Republica Moldova s-au alăturat acestei acţiuni.

Este vorba de primăriile satelor Ulmu, Bardar, şi Ruseştii Noi, toate din raionul Ialoveni. La fel, Declaraţia de Unire a fost semnată şi de Primăria satului Feşteliţa din raionul Ştefan Vodă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite