Dodon, pe urmele lui Lukaşenko: Trebuie să tindem spre o republică prezidenţială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon este în continuare impresionat de modul în care Alexandr Lukaşenko conduce Belarusul. În cadrul unui interviu pentru Sputnik (Belarus), Şeful statului a menţionat că liderul de la Minsk a acţionat corect de când a preluat mandatul de preşedinte, sugerând că acesta a fost ajutat anume de faptul că a activat într-o republică prezidenţială.

„Acest model politic moldovenesc, unde există un Guvern, o majoritate parlamentară şi un preşedinte pe care l-a ales poporul, însă care, din păcate, nu are o putere deplină, consider că nu e corect. Apare un conflict între diferite structuri ale puterii”, a declarat Igor Dodon.

Preşedintele a enumerat şi primii paşi pe care i-a întreprins pentru a trece la republica prezidenţială, subliniind că decizia finală în acest sens ar putea fi luată după parlamentarele din 2018.

„Am anunţat organizarea unui referendum (consultativ) pentru luna septembrie, pentru ca poporul să-şi dea acordul sau nu, dar sondajele spun că ei sunt de acord ca să ofere preşedintelui atribuţii suplimentare, ca la etapa actuală să putem dizolva parlamentul pentru a provoca alegeri parlamentare anticipate. Eu cred că acesta este primul pas. După alegerile parlamentare următoare noi vom face pasul doi. Consider că trebuie să tindem spre aceea ca în Moldova să fie un model prezidenţial de guvernare”, a adăugat şeful statului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite