După ce s-a întâlnit cu Plahotniuc, un congresman american vorbeşte în presa din SUA despre implicarea Rusiei în alegerile din Moldova VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO pdm.md
FOTO pdm.md

Se pare că vizita în SUA a liderului PDM, Vlad Plahotniuc, aduce primele „roade”. Congresmanul american Will Hurd, cu care democratul s-a întâlnit la sfârşitului anului trecut, a declarat pentru un post de televiziune de peste ocean că Rusia se implică în alegerile din Republica Moldova. Ştirea a fost imediat preluată de PublikaTV, post de televiziune ce aparţine lui Plahotniuc.

„Ruşii au încercat să influenţeze rezultatele alegerilor de la noi, făcând cetăţenii să piardă încrederea în instituţiile noastre. Şi ei vor încerca să facă acest lucru din nou. Ei fac acest lucru chiar acum în Moldova”, a declarat Will Hurd pentru MSNBC, citat de PublikaTV (video mai jos).

Întâmplător sau nu, însă congresmanul Hurd a făcut aceste declaraţii la scurt timp după întrevederea cu Vlad Plahotniuc.

La 7 decembrie 2017, în cadrul unei vizite în SUA, liderul PDM se plângea unui grup de oficiali americani că Chişinăul ar fi ţinta unui război hibrid din partea Federaţiei Ruse, care include o propagandă agresivă, măsuri economice defavorabile, precum şi susţinerea forţelor politice proruse din ţară, se arată în comunicatul de presă al PDM (video mai jos).

De asemenea, democratul a menţionat atunci că trupele ruseşti continuă să se afle pe teritoriul Republicii Moldova şi că ţara noastră insistă pentru retragerea acestora. 

Referindu-se la politica internă, liderul democrat a subliniat că viitoarele alegeri parlamentare au o miză foarte mare pentru viitorul Republicii Moldova. 

„Important este să menţinem cursul european şi să nu permitem preluarea puterii de către forţele proruse”, a subliniat Plahotniuc.

Interesant este că, în august 2016, un alt post de televiziune american „One American News Network” îl prezenta pe Vlad Plahotniuc drept „oligarh” şi cel care a capturat Republica Moldova.

Invitat într-o emisiune la postul de televiziune menţionat, analistul politic Ariel Cohen afirma că interesul americanilor faţă de Moldova este motivat de faptul că prin băncile moldoveneşti s-au spălat 18 miliarde de dolari, bani proveniţi din Federaţia Rusă.

„Sistemul bancar al Republicii Moldova a fost privatizat şi capturat de oligarhi, iar principalul dintre ei este Vlad Plahotniuc”, a notat expertul.

Ariel Cohen foloseşte noţiunea de „stat capturat” în cazul Republicii Moldova. 

„Asta înseamnă că un oligarh sau mai mulţi oligarhi, controlează Parlamentul, sistemul bancar, restaurantele, distribuirea petrolului. Totul este controlat de Vlad Plahotniuc”, a menţionat invitatul emisiunei.

Mai mult, analistul politic a declarat că Plahotniuc este cel care la pus pe ex-premierul Vlad Filat la închisoare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite