Expert APE: Se cere o poziţie clară privind retragerea trupelor ruse de peste Nistru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problema transnistreană poate fi privită ca parte a unei strategii a Federaţiei Ruse, care este îndreptată spre păstrarea influenţei ruse în regiune, cu posibilitatea de a influenţa politica externă. De această părere este Natalia Stercul, director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă şi autoare a unui studiu privind relaţiile moldo-ruse în contextul noilor realităţi geopolitice şi de vecinătate estică, transmite IPN.

Natalia Stercul a declarat în cadrul unui club de presă desfăşurat de către APE că părţile nu pot ajunge la o viziune comună în ceea ce priveşte retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană. 

În opinia expertei, conducerea Republicii Moldova ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea unei poziţii clare în acest proces, care să fie promovată de către toate instituţiile statului. Astfel, vor fi create premise pentru a revizui abordarea problemei la nivel internaţional.

Natalia Stercul a menţionat că Federaţia Rusă a anunţat, şi nu o singură dată, că trupele ruse nu vor părăsi teritoriul regiunii transnistrene, făcându-se referire implicit la muniţiile păstrate la Colbasna şi invocându-se în principal „memoria istorică”. 

Aceste argumente sunt folosite şi la explicarea viziunii sceptice a părţii ruseşti în ceea ce priveşte schimbarea formatului misiunii de pacificare în regiune. Mai mult, argumentele în cauză sunt întărite prin îngrijorările cu privire la acutizarea conflictului din cauza apariţiei unei noi surse de tensiune în Europa de Sud-Est.

Cât priveşte înţelegerile atinse de Chişinău şi Tiraspol la finele anului trecut, Natalia Stercul a subliniat că deschiderea circulaţiei pe podul dintre localităţile Gura-Bâcului şi Bâcioc reprezintă un pas important în reglementarea transnistreană, care va genera schimbări bune pentru populaţia locală şi se va reflecta pozitiv asupra întregii zone.

Clubul de presă este susţinut financiar de Foundation Open Society Institute.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite