FMI comentează frauda bancară din 2014: Guvernul Leancă a procedat altfel decât am recomandat noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Monetar Internaţional dezminte afirmaţiile ex-premierului Iurie Leancă potrivit căruia garanţiile acordate în anul 2014 de către Guvern Băncii Naţionale au fost consultate cu Banca Mondială şi FMI, transmite IPN.

Solicitată de presă la subiectul respectiv, reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Armine Khachatryan, a declarat că Guvernul  de atunci a „Guvernul a decis să acţioneze în alt mod şi nu  a urmat recomandările noastre”.

Potrivit reprezentantului de la Chişinău, FMI a avut cu regularitate consultări cu autorităţile privind subiectele legate de restructurarea Băncii de Economii (BEM) şi a grupului de bănci asociate cu BEM. În acelaşi timp, FMI a acordat asistenţă tehnică substanţială privind aceste chestiuni.

„Am atras atenţia asupra diverselor probleme şi riscuri în rapoartele noastre din acea perioadă, care sunt disponibile pentru public pe site-ul nostru. De exemplu, în raportul FMI publicat în iulie 2014 se menţiona clar despre mai multe probleme, inclusiv: fragilitatea situaţiei la BEM şi la cele două bănci de dimensiuni medii considerate afiliate Băncii de Economii; prezenţa unor indicii de tăinuire activă a informaţiei privind beneficiarii finali şi persoanele care exercitau controlul efectiv al băncilor; importanţa protejării autorităţilor de reglementare de ingerinţele politicului şi necesitatea de a adopta în regim de urgenţă legislaţia necesară pentru a restabili în deplină măsură atribuţiile de reglementare ale Băncii Naţionale a Moldovei şi Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare; necesitatea consolidării cadrului legal pentru protecţia membrilor consiliilor de administrare şi a angajaţilor BNM şi CNPF. Totuşi, Guvernul a decis să acţioneze în alt mod şi nu a urmat recomandările FMI. În absenţa unui program al FMI cu Republica Moldova la acea vreme, Fondul Monetar putea doar să acorde consultaţii şi nu putea impune anumite condiţii”, a spus Armine Khachatryan.

Anterior, şi Banca Mondială a anunţat în mod oficial că nu a fost la curent cu intenţiile Guvernului în ceea ce priveşte garanţia acordată BNM după frauda bancară, respectiv, nu a putu avea la bază recomandările Băncii mondiale. .

Luările de poziţie vin după ce Iurie Leancă a afirmat public că a semnat decizia în calitate de premier „după consultarea/recomandarea instituţiilor financiare internaţionale: Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional”.

Guvernul condus de actualul vicepreşedinte al Parlamentului Iurie Leancă a votat, în septembrie 2014, posibilitatea creditării celor trei bănci cu probleme de către BNM cu garanţia Executivului. În luna noiembrie a aceluiaşi an, Guvernul Leancă a dat garanţii de stat Băncii Naţionale pentru emiterea unui credit de 9,5 miliarde de lei la o rată a dobânzii de 0,1% celor trei bănci falimentate.                                   

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite