Ghimpu, către Dodon: Nu Istoria Românilor a divizat societatea, dar cei care ne-au ocupat şi ne-au impus o limbă, istorie şi identitate falsă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Igor Dodon a trimis o scrisoare premierului Republicii Moldova, prin care solicită ca Guvernul să introducă în programa instituţiilor de învăţământ Istoria Moldovei în locul Istoriei Românilor, pentru că ar pune împiedimente în consolidarea statalităţii moldoveneşti, liderul PL, Mihai Ghimpu, i-a răspuns printr-o postare pe Facebook că problema moldovenilor nu constă în studierea Istoriei Românilor, dar în cei care ne-au ocupat.

„Condamn poziţia exprimată astăzi de Igor Dodon, potrivit căreia disciplina Istoria Românilor trebuie să fie eliminată din curriculum-ul instituţiilor preuniversitare şi înlocuită cu aşa-zisa „Istorie a Moldovei”. Experienţă tragică a românilor moldoveni, care în perioada sovietică a suferit vitregiile unui profund proces de deznaţionalizare, unde românofobia şi antiromânismul au constituit politică oficială de stat, impune astăzi şi de acum înainte dezideratul rostirii clare şi fără ambiguităţi a adevărului despre identitatea naţională, despre istoria, limba şi cultura noastră”, a scris Mihai Ghimpu.

Preşedintele PL susţine că oricât nu ar încerca să lupte Igor Dodon cu simbolurile naţionale, limbă, tricolor sau istorie, nu va izbuti. 

„De-a lungul celor 26 ani de independenţă au mai existat şi alţi „eroi”, care au încercat să întemniţeze Istoria Românilor şi în anul 1995 şi în anul 2002 şi în anul 2009, dar nu au reuşit. Nu au reuşit, pentru că acest pământ românesc este vegheat de oameni care au făcut istoria noastră Mare, înfăptuind şi Marea Unire. În spatele acestor Mari înaintaşi ai neamului românesc stau jertfele individuale, ale miilor de eroi care au luptat pentru limba română, tricolor, istorie românească, pentru unitatea noastră”, a subliniat liberalul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite