Igor Dodon l-a invitat pe preşedintele Ungariei, Janos Ader, la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul vizitei de la Budapesta, preşedintele Igor Dodon şi oficialii maghiari au abordat posibilitatea avansării relaţiilor comercial-economice şi au făcut şi un schimb de opinii cu privire la legislaţia electorală. Igor Dodon a adresat omologului său Janos Ader invitaţia de a efectua o vizită oficială în Republica Moldova, transmite IPN.

Cei doi şefi de state au discutat despre iniţiativele  de asigurare a transparenţei finanţării ONG-urilor, dar şi despre consolidarea statalităţii Republicii Moldova. Subiectul statalităţii a fost abordat şi în cadrul întrevederii preşedintelui moldovean cu prim-ministrul maghiar Viktor Orban. În aceiaşi ordine de idei, şeful statului a salutat poziţia lui Viktor Orban în ceea ce ţine de limitarea migratiei în ţara sa.

Igor Dodon a încurajat companiile maghiare să participe activ în activitatea Zonelor Economice Libere şi Parcurilor Industriale din Republica Moldova, care, a menţionat şeful statului, oferă condiţii atractive pentru investitori străini. Igor Dodon a relatat despre posibilitatea stabilirii unui parteneriat eficient în astfel de domenii cum ar fi sectorul agricol, managementul apelor, transport, în special căile ferate etc.

În altă ordine de idei, Igor Dodon a salutat deschiderea prin intermediul Băncii Maghinare de Export-Import (Eximbank), a liniei de creditare în valoare de 61,53 milioane euro pentru agenţii economici din Republica Moldova, care au proiecte comune cu parteneri din această ţară şi a exprimat interesul pentru experienţa Ungariei în domeniul promovării exportului şi atragerii investiţiilor.

La întrevederea lui Igor Dodon cu preşedintele Organizaţiei Internaţionale pentru Familie, Brian Brown, Igor Dodon, i-a comunicat despre Programul Naţional cu privire la capitalul familial, dar şi despre activităţile desfăşurate în Moldova pentru susţinerea şi promovarea familiei tradiţionale. Interlocutorii au mai discutat despre eventuala organizare a Congresului Mondial al Familiilor la Chişinău, în anul 2018.

Întâlnirea cu diaspora din Budapesta Igor Dodon a calificat-o drept „foarte caldă”, în cadrul unui „dialog necesar şi util”. Şeful statului a discutat cu reprezentanţii diasporei moldoveneşti din Budapesta despre despre posibilitatea studenţilor-masteranzi din diasporă de a efectua stagiul de practică în cadrul Preşedinţiei Republicii Moldova, astfel fiind implicaţi direct în activitatea instituţiei prezidenţiale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite