Igor Dodon: Dacă România se consideră un prieten pentru Moldova, ea nu trebuie să ducă o politică îndreptată spre lichidarea statului nostru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon susţine că la nivelul instituţiilor de stat din România există o politică bazată pe Unirea cu Republica Moldova. În acest context, preşedintele a menţionat că Bucureştiul ar trebui să renunţe la ideea Unirii, dacă este un prieten al Chişinăului.

„În ceea ce priveşte România, la ei la nivelul instituţiilor de stat există o politică bazată pe Unirea cu Republica Moldova. Eu sunt categoric împotriva unei asemenea poziţii. Dacă România se consideră un popor prieten pentru Moldova, ea nu trebuie să ducă o politică îndreptată spre lichidarea statului nostru”, a declarat Igor Dodon pentru Novaya Gazeta.

Şeful statului a reamintit că el a pregătit o iniaţiativă legislativă privind interzicerea organizaţiilor unioniste la Chişinău, „dar Parlamentul deocamdată nu vrea să o voteze, ca să interzicem prin lege toate organizaţiile care deschis pledează pentru lichidarea statalităţii Republicii Moldova”. 

„Noi vom face asta. Eu sunt adeptul limbii moldoveneşti, precum scrie în Constituţie, însă în Parlament sună propuneri de a modifica Constituţia în favoarea limbii române. Asta nu va trece. Ca aceste modificări să nu treacă, noi avem nevoie de 35 de voturi, până la moment avem 24, dar noi am discutat cu alţi 11 deputaţi şi ei nu vor vota pentru iniţiativa românească”, a subliniat Dodon.

De asemenea, preşedintele a vorbit despre importanţa relaţiilor cu Rusia, precizând că Republica Moldova trebuie să fie în relaţii bune atât cu Estul cât şi cu Vestul.

„Fără un parteneriat strategic cu Rusia, Moldova nu-şi va putea păstra statalitatea. Pentru asta avem nevoie de neutralitate şi de soluţionarea conflictului transnistrean”, a conchis Igor Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite