Igor Munteanu: Politicile statului privind regiunea transnistreană bat pasul pe loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Politicile statului privind reintegrarea regiunii transnistrene bat pasul pe loc. Există paşi mici, dar nu se ştie dacă că aceşti paşi mici merg în direcţia corectă. De această părere este directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, care a oferit un interviu pentru Europa Libera. Expertul susţine că s-a mers într-o direcţie absolut eronată pe acest subiect, în direcţia unei recunoaşteri a Transnistriei, transmite IPN.

Potrivit lui Igor Munteanu, recenta deschidere a podului care leagă localităţile Gura Bâcului şi Bâcioc, care este însoţită imediat de instalarea unui post ilegal al administraţiei transnistrene, dar şi recunoaşterea diplomelor de studii eliberate în stânga Nistrului, însoţită de atribuirea unor elemente de suveranitate pentru regimul transnistrean, arată că nu există nicio siguranţă asupra faptului că ceea ce o interesează pe Republica Moldova are vreo şansă de izbândă.

Expertul menţionează aici şi terenurile cetăţenilor de la Cocieri şi Coşniţa, aflate după traseul Râbniţa-Tiraspol, care de fiecare dată, atunci când ajung să le prelucreze, sunt lipsiţi de posibilitatea de a-şi face lucrul.

Directorul IDIS Viitorul susţine că în anul 2017 au existat acţiuni foarte active, sprijinite de Federaţia Rusă, prin care aşa-zişii diplomaţi de la Tiraspol au vizitat Roma, Strasbourg-ul, Londra, Tel Aviv-ul şi alte oraşe importante în care şi-au promovat aşa-zisa statalitate, abuzând de lipsa de acţiuni şi reacţii din partea autorităţilor Republicii Moldova.

Totodată, în 2017 Federaţia Rusă a mobilizat resurse uriaşe pentru consolidarea capacităţilor de apărare şi securitate ale regimului de la Tiraspol. „Au avut loc 140 de exerciţii militare în stânga Nistrului, iar reacţiile noastre au fost destul de neconvingătoare, noi am spus că protestăm şi cu asta s-a terminat”, a remarcat Igor Munteanu.

Despre procesul de elaborare a unei politici care ar conţine viziunea de stat în chestiunea reglementării transnistrene, iniţiativă lansată în trecut de către Biroul pentru politici de reintegrare, directorul IDIS afirmă că acest lucru ţine de trecut, deoarece  nu a existat voinţă politică prin asumarea unor responsabilităţi.

Întrebat dacă crede în faptul că Chişinăul oferă elemente de suveranitate Tiraspolului, Igor Munteanu a răspuns că prin recunoaşterea diplomelor de studii, acest lucru are loc. În opinia expertului, recuperarea cetăţenilor din stânga Nistrului de către partea dreaptă a râului trebuie să aibă loc prin schimbarea sau transformarea acestui conflict într-un conflict care poate fi digerat de statul Republica Moldova.

„Problema este că acest regim transnistrean în formula sa existentă şi într-o formulă pe care Tiraspolul şi-ar dori să fie chiar mai largă, cum ar fi o co-federalizare a Republicii Moldova, afectează tot ce ştim noi despre cetăţenii şi societatea Republicii Moldova”, a explicat Igor Munteanu.

Directorul IDIS Viitorul susţine că pentru Republica Moldova ar trebui să existe o definire clară a rezultatului şi obiectivului concret al negocierilor în formatul 5+2. Expertul mai spune că nu există suficient efort instituţional pentru definirea acestui curs de reintegrare, există o netransparenţă asupra rezultatelor sau paşilor mici care se fac. În opinia lui Igor Munteanu, militarizarea regiunii transnistrene creează efecte de insecuritate pentru întreaga regiune, nu doar pentru Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite