Iniţiatorii referendumului nu renunţă la ideea anulării sistemului electoral mixt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Iniţiatorii referendumului republican legislativ privind anularea legii prin care au fost aduse modificări la Codul Electoral, fiind aplicat sistemul mixt de vot, susţin că nu vor renunţa la această idee chiar dacă CEC a respins înregistrarea grupului de iniţiativă. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Ştefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici şi Reforme (CPR) şi preşedintele grupului de iniţiativă, spune că iniţiativa referendumului a deranjat atât de tare Partidul Democrat încât a hotărât să o înăbuşe de la bun început pentru că este singura acţiune din societate care merge în direcţie corectă în tot procesul de uzurpare a puterii. 

„Noi am creat o platformă şi vom insista pe continuarea activităţii acestei platforme şi pe anularea sistemului electoral mixt pe orice cale coagulând societatea în jurul unei probleme foarte clare – uzurparea puterii”, a spus Ştefan Gligor.

Valeriu Paşa, activist civic şi membru al grupului de iniţiativă, susţine că la şedinţa CEC, fără a ţine cont de argumentele grupului de iniţiativă, toţi membrii Comisiei au votat împotriva înregistrării grupului de iniţiativă pentru că aceasta a fost indicaţia, ştiind că este o decizie ilegală. 

„Acesta este doar începutul luptei împotriva sistemului electoral mixt. Ceea ce s-a întâmplat vinerea trecută este încă un argument al faptului că acest sistem trebuie schimbat pentru că dacă CEC, în faţa camerelor de luat vederi, sub ochii tuturor cetăţenilor şi organelor internaţionale îşi permite să ia o decizie atât de ilegală şi nemotivată, imaginaţi-vă ce va avea loc la nivel local, în comisiile electorale locale”, spune Valeriu Paşa.

Vitalie Andrievschi, directorul Institutului de Politică Eficientă, este de părere că pentru Partidul Democrat ar fi fost mai convenabil să înregistreze grupul de iniţiativă pentru că procesul ar fi fost foarte îndelungat şi întregul proces s-ar fi încheiat în toamnă. Până atunci partidele şi-ar fi înaintat candidaţii şi acest referendum ar fi eşuat. „În opinia mea, eşuarea acestui referendum ar fi fost mai convenabilă pentru PDM şi PSRM”, spune Vitalie Andrievschi.

Vineri, 12 ianuarie, Comisia Electorală Centrală a respins cererea de înregistrare a grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican legislativ privind abrogarea legii prin care a fost aplicat sistemul mixt de vot motivând că a identificat nerespectarea normelor legale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite