Ion Ceban: Majoritatea moldovenilor care au renunţat la cetăţenie sunt stabiliţi permanent peste hotarele ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Ion Ceban, a comentat vineri, 18 august, informaţia apărută în presă că Igor Dodon ar fi semnat patru decrete prin care peste 600 de moldoveni au renunţat la cetăţenie. Potrivit lui Ceban, majoritatea cetăţenilor care au solicitat să li se retragă cetăţenia moldovenească sunt stabiliţi permanent peste hotarele Republicii Moldova.

„Spre regret, legislaţia statelor respective nu permite angajarea în unele instituţii în cazul în care cetăţenii deţin şi cetăţenii a altor state. Apropo, cea mai mare parte a celor care au renunţat la cetăţenia Republicii Moldova sunt stabiliţi astăzi în Republica Federală Germania”, a menţionat Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui ţării afirmă că „aceste persoane au decis că nu se vor întoarce în Republica Moldova. Majoritatea dintre ei au depus cereri de foarte mult timp, cereri care nu au fost examinate în cadrul Aparatului Preşedintelui câte doi, trei şi mai mulţi ani. Aceste persoane au avut probleme majore în ţările de destinaţie în care au plecat. Cât n-ar fi de neplăcută această procedură dar trebuie să ţinem cont de faptul că ei sunt originari din Republica Moldova şi dacă avem posibilitatea să-i ajutăm, cred că ar trebui să o facem”.

Ceban a mai adăugat că este regretabil faptul că statul, până în prezent, nu a putut garanta acele necesităţi de care au avut nevoie persoanele care au emigrat. 

„Prioritate la nivel de stat ar trebui să fie, crearea standardelor de viaţă bune în ţară, dar şi a premizelor pentru revenirea în ţară a compatrioţilor noştri. Asta ar însemna crearea unor locuri de muncă bine plătite, standard social înalt, condiţii de viaţă mai bune”, a precizat socialistul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite