Istoricul Vasile Bahnaru: „Unirea Basarabiei cu România se va face doar cu sprijinul străzii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unirea Basarabiei cu România se va face doar cu sprijinul străzii. Totodată, în mijlocul entuziasmului popular pentru unire un rol aparte au oamenii de cultură. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Directorul Institutului de Filologie din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Vasile Bahnaru, susţine că niciun partid politic din Moldova nu are drept prioritate în programul său cultura şi identitatea naţională. În opinia lui, cetăţenii trebuie învăţaţi începând de la grădiniţă care este identitatea lor naţională şi ce limbă vorbesc. 

„Unirea Basarabiei cu România se va face doar cu sprijinul străzii. Strada este forţa care impune parlamentarii să voteze un anumit document”, menţionează Vasile Bahnaru.

Dramaturgul Dumitru Crudu susţine că în ceea ce priveşte căutarea identităţii naţionale, niciun entuziasm popular nu poate exista fără un nucleu cultural. 

„În centrul entuziasmului trebuie să punem cultura, oameni culţi, oameni care fac anumite lucruri în cunoştinţă de cauză şi vor lupta pentru o cauză până în pânzele albe”, afirmă scriitorul.

Secretarul de stat al Ministerului Românilor de Pretutindeni din România, Veaceslav Şaramet, a declarat că în ultimii ani sunt tot mai multe evenimente culturale la care participă locuitori de pe ambele maluri ale Prutului. În ceea ce priveşte centenarul Unirii, Veaceslav Şaramet a menţionat că Ministerului Românilor de Pretutindeni a iniţiat un memorandum prin care organizează campania „Centenar prin înfrăţire”.

„Este o campanie prin care, susţinuţi de Guvern, administraţiile publice locale, consiliile locale de pe cele două maluri ale Prutului să se înfrăţească pe parcursul anului centenar astfel încât, pe lângă eforturile pe care le facem noi la Guvern, pe lângă cele ale instituţiilor culturale, mediului academic, să existe acel efort la nivel local”, a afirmat Veaceslav Şaramet.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite