James Pettit: Propaganda rusească este o problemă, dar Moldova se confruntă şi cu probleme de control intern asupra mass-mediei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO usembassy.gov
FOTO usembassy.gov

Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, a declarat vineri, 15 decembrie, că propaganda rusească este o problemă pentru Republica Moldova, dar ţara se confruntă şi cu probleme de control intern asupra mass-mediei, referindu-se la faptul că 80% din posturile de televiziune naţionale sunt deţinute de către persoane afiliate politic.

„Propaganda străină este o problemă în Moldova, şi Statele Unite înţeleg cu siguranţă riscurile pe care le prezintă dezinformarea rusească. Dar Moldova se confruntă, de asemenea, cu probleme de control intern asupra mass-mediei. Freedom House afirmă că concentrarea proprietăţii, mai ales în sectorul televiziunii, este unul dintre cele mai mari obstacole în calea independenţei mass-media în Moldova - estimând că 80% din posturile de televiziune naţionale sunt deţinute de persoane afiliate cu partide politice”, a afirmat James Pettit  în cadrul unei conferinţe organizate de CCA.

Potrivit diplomatului american, această situaţie nu numai că ameninţă independenţa mass-mediei în Moldova, ci şi generează mesaje care pot fi caracterizate ca un tip diferit de propagandă, din surse interne”. 

„Trebuie să recunoaştem, să numim şi să combatem această tendinţă cu aceeaşi vigoare cu care combatem dezinformarea străină. De aceea, răspunsul SUA şi al Uniunii Europene este de a spori protecţia pentru vocile independente de aici. Nu vom folosi lupta împotriva propagandei ca pretext pentru a închide vocile de alternativă”, a menţionat Pettit, conform unui comunicat de presă al Ambasadei americane.

Ambasadorul a mai spus că experţi internaţionali precum Consiliul Europei şi OSCE au declarat că interdicţiile extensive nu sunt eficiente în lupta împotriva propagandei ruseşti. 

„Şi în timp ce abordăm aceste întrebări dificile, puteţi conta pe Statele Unite ca partener”, a încheiat James Pettit.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite