Jumătate din populaţie nu are încredere în niciun politician din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO socialistii.md
FOTO socialistii.md

Aproape jumătate din respondenţii Barometrului Opiniei Publice, noiembrie 2017, nu au încredere în niciun politician din Republica Moldova. Cercetarea mai arată că în opinia majorităţii, Republica Moldova nu este guvernată de voinţa poporului – 86,8%, ceea ce constituie o creştere de 17 puncte procentuale în comparaţie cu studiul precedent, realizat în primăvara acestui an.

De asemenea, majoritatea sunt de părere că alegerile în Republica Moldova nu sunt libere şi corecte – 76,3%, o creştere de 20 de puncte procentuale comparativ cu sondajul precedent.

Barometrul Opiniei Publice a fost prezentat joi, 14 decembrie, într-o conferinţă de presă la IPN de către Institutul de Politici Publice. Răspunzând la întrebarea deschisă: „Care este personalitatea politică din Moldova în care aveţi cea mai mare încredere?”, 49,5% din respondenţi au spus nu au încredere în niciun politician, iar 8,7% nu au putut răspunde la această întrebare. Aproape 20% au încredere în Igor Dodon, puţin peste 8% – în Maia Sandu, 2,5% –  Andrei Năstase, 1,8% – Vladimir Voronin, iar 1,7% – în Ilan Şor. Câte 1,5% au încredere în Pavel Filip şi în Vlad Plahotniuc, iar 1% k – în Renato Usatîi.

Întrebaţi care, în opinia lor, este cel mai corupt politician, 32,6% din respondenţi au răspuns – Vlad Plahotniuc. Potrivit directorului IPP, Arcadie Barbăroşie, acesta este cel mai înalt procentaj acumulat până acum de un politician la această întrebare, iar diferenţa faţă de alţi politicieni este foarte mare. Pe locul doi este Igor Dodon – 4,9% dintre respondenţi îl consideră cel mai corupt politician, iar pe locul trei e Vlad Filat – 2,6%. Pe lângă celelalte răspunsuri care au acumulat mai puţin de un procent, aproape 44% au răspuns: „Nu ştiu”. „Acesta iarăşi este un indiciu că cetăţenii nu prea cunosc politicienii, dacă nu au ştiut să-i numească”, a notat Arcadie Barbăroşie.

BOP arată că, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri, 46% din populaţia adultă este absolut sigură că se va prezenta la vot. 20,5% dintre respondenţi sunt siguri că vor merge la urne, iar 14,2% – probabil s-ar prezenta. Circa 14% din cei intervievaţi au spus că mai curând nu vor veni la vot.

Fiind întrebaţi cu ce partid ar vota, 26% din totalul respondenţilor au indicat Partidul Socialiştilor, ceea ce reprezintă o scădere cu 8 puncte procentuale comparativ cu studiul precedent. Acesta este urmat de Partidul Acţiune şi Solidaritate – 12,3%, ceea ce e cu 12 puncte procentuale mai puţin ca în primăvară. Celelalte partide ar obţine scoruri sub pragul electoral: Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr – 3,4%, Partidul Democrat – 2,8%, Partidul Comuniştilor – 2,5% şi Partidul Politic Partidul Nostru – 2,4%. Pentru alte formaţiuni politice s-au pronunţat mai puţin de 2%.

Cu privire la activitatea preşedintelui Igor Dodon, BOP denotă că o pătrime din respondenţi (27,5%) consideră că preşedintele le reprezintă interesele în mică măsură, iar 35,3% susţin că deloc. Cât ţine de activitatea Parlamentului, unu din zece intervievaţi (11,3%) consideră că legislativul îi reprezintă interesele în mare măsură sau foarte mare măsură. 31,5% din intervievaţi cred că Parlamentul le reprezintă interesele în mică măsură, iar 50,6% spun că deloc.

Cercetarea mai arată că cea mai mare parte a populaţiei este de părere că direcţia în care merg lucrurile în Republica Moldova este una greşită – 77,4%. Ponderea persoanelor care au o asemenea părere a crescut cu 13 puncte procentuale faţă de rezultatele studiului în primăvara acestui an. Populaţia rămâne preponderent nesatisfăcută de ceea ce face conducerea ţării în mai multe domenii. Aspectele care trezesc cea mai mare insatisfacţie din partea populaţiei sunt salariile, pensiile, starea locurilor de muncă, combaterea corupţiei şi nivelul de trai.

Sondajul a fost efectuat în perioada 18 noiembrie-5cdecembrie, pe eşantion de 1.113 persoane din 82 de localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, cu excepţia regiunii transnistrene. Eroarea maximă este +/- 2,8%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite