Krasnoselskii respinge ideea lui Dodon ca Tiraspolul să-şi aleagă deputaţii săi la Chişinău: Populism şi praf în ochi VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO president.gospmr.ru
FOTO president.gospmr.ru

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, a comentat marţi, 25 aprilie, propunerea lui Igor Dodon de a trece la sistemul mixt de vot, oferind 5-6 mandate Transnistriei în Parlamentul de la Chişinău. Krasnoselskii a calificat proiectul drept „populism şi praf în ochi” şi a subliniat că cetăţenii Transnistriei nu au dreptul să candideze în alegerile din Moldova, iar „poporul Transnistriei” nu are drept de vot.

„Conform legislaţiei Republicii Moldova, doar cetăţenii acestei ţări pot fi aleşi în Parlament. Noi nu împărţim cetăţenii Transnistriei în cetăţenii Moldovei, Rusiei, Ucrainei, noi avem poporul transnistrean. Potrivit legislaţiei Republicii Moldova, poporul Transnistriei nu poate participa în alegerile din Moldova. De aceea, noi activăm strict în limitele Constituţiei şi legislaţiei noastre. Odată ce legislaţia Moldovei nu permite participarea cetăţenilor Transnistriei în alegeri, ei nici nu vor participa. Cred că este echitabil”, a menţionat Vadim Krasnoselskii.

Liderul de la Tiraspol se arată sceptic că, în cazul în care cinci sau şase deputaţi în Parlamentului Republicii Moldova vor fi aleşi din partea Transnistriei, ei ar putea avea putere de decizie. Mai mult ca atât, el îl contrazice pe Igor Dodon, care a declarat recent în cadrul unei emisiuni că ţara s-ar putea reintegra în anul 2020, iar pentru asta trebuie de dat şansa cetăţenilor din stânga Nistrului să participe la viaţa politică de la Chişinău, prin a-şi alege deputaţii.

„În primul rând, aceşti oameni se vor reprezenta pe ei însuşi, dar nici într-un caz poporul Transnistriei. Poporul Transnistriei este reprezentat de Sovietul Suprem (Parlament), preşedinte şi Guvern, în limitele legii şi a Constituţiei. Eu nu am de gând să port negocieri în privinţa statului politic. De ce, fiindcă poporul Transnistriei a decis vectorul de dezvoltare - independenţa Transnistriei” (referindu-se la referendumul din 2006, din regiune), a declarat preşedintele nerecunoscut al regiunii.

Igor Dodon a anunţat pe 18 aprilie, în cadrul unui briefing de presă, că există riscul ca proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral uninominal să fie adoptat în Parlament, chiar în timpul cel mai apropiat. Din această cauză, şeful statului a venit cu propria propunere vizavi de această problemă şi anume de a implementa sistemul electoral mixt, care arată în felul următor:

1. 51 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, iar alţii 50 – pe circumscripţii teritoriale.

2. Dintre cei 50 de deputaţi aleşi pe circumscripţii, se propune ca jumătate să fie din diaspora şi din regiunea Transnistreană. Dat find faptul că în afara ţării şi în raioanele de est necontrolate de Chişinău se află cel puţin o treime din cetăţenii Republicii Moldova, aceştia trebuie să fie reprezentaţi cu cel puţin 25% din totalul deputaţilor în Parlament. Celelalte 25% vor fi din raioane şi din Chişinău.

3.Votarea deputaţilor din Transnistria se va face în secţii de votare deschise în raioanele şi localităţile care se află sub controlul constituţional al Guvernului Republicii Moldova, ca să fie un proces bine monitorizat de Comisia Electorală Centrală de la Chişinău. Fără implicarea şi prezenţa cetăţenilor din Transnistria, Parlamentul nu poate fi integru ca reprezentare pe ţară, iar dacă vrem să întregim ţara, trebuie să fim mai deschişi şi politic, electoral, a declarat preşedintele Igor Dodon.

4. Votul în diaspora să fie asigurat pentru două zile, astfel încît să fie facilitat accesul votanţilor aflaţi departe de secţiile de votare. Numărul secţiilor de votare urmează a fi stabilit în conformitate cu datele oficiale prezentate de către instituţiile de stat din ţara unde se află cetăţenii moldoveni. Să aibă dreptul de vot toţi cei care vor veni la secţiile de votare peste hotare. În acest sens, preşedintele insistă ca secţiile de votare peste hotare să fie asigurate cu pînă la 5000 de buletine de vot.

5. Pentru înregistrarea candidaţilor la funcţia de deputat, se propune un număr minim de semnături, de 600.

6. Studenţii trebuie să obţină dreptul de a vota la locul de studii, în baza unui certificat eliberat de instituţia de învăţămînt. În aşa mod, majoritatea tinerilor îşi vor putea exercita comod dreptul de vot.

7. Preşedintele a reiterat poziţia sa referitor la reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 71. 

Amintim că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat luni, 6 martie, despre iniţierea unei campanii de informare privind necesitatea implementării sistemului electoral uninominal, ce presupune ca toţi deputaţii să fie aleşi nu pe liste de partid, precum este acum, dar pe circumscripţii uninominale. În aceeaşi zi a început o amplă campanie de mediatizare privind necesitatea implementării votului uninominal.

Intenţia lui Plahotniuc de a modifica sistemul electoral a fost criticată de către Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase, Sergiu Mocanu, Vladimir Voronin, Renato Usatîi, Grupul parlamentar Popular European şi chiar colegul de guvernare a democratului, liberalul Mihai Ghimpu. Inclusiv mai multe ONG-uri s-au expus împotriva acestei iniţiative.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite