Lilian Carp, despre statutul de observator al Moldovei în UEE: Este o hârtie pe care Dodon poate să şi-o ţină acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii deputaţi consideră că statutul de observator pe care l-a obţinut Republica Moldova în cadrul Uniunii Euroasiatice nu are substanţă juridică. Alţii sunt de părerea că acest statut va contribui la normalizarea relaţiilor economice cu Federaţia Rusă. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Deputatul PL Lilian Carp susţine că statutul de observator nu are substanţă juridică, deoarece Constituţia Republicii Moldova stipulează foarte clar că Parlamentul este cel care aprobă politica externă a statului, iar preşedintele ţării, dacă semnează un act, trebuie să vină să-l ratifice în Legislativ. 

„De aceea, semnarea acestui acord de către Dodon la Soci nu este decât o hârtie pe care poate să şi-o pună în ramă şi să şi-o ţină acasă”, spune Lilian Carp.

Deputatul PSRM Vladimir Golovatiuc susţine că obţinerea statutului de observator în cadrul Uniunii Euroasiatice îi permite Republicii Moldova să asiste şi să adreseze întrebări în cadrul acestui forum. Potrivit lui, acest statut va contribui la normalizarea relaţiilor economice cu Federaţia Rusă.

În ceea ce ţine de ratificarea de către Parlament a acordului semenat la Soci, deputatul socialist a îndemnat să se aştepte rezultatele alegerilor parlamentare şi documentul va fi ratificat, sugerând că PSRM va obţine majoritatea.

Luni, 14 mai, Consiliul economic suprem eurasiatic a adoptat decizia de a acorda Republicii Moldova statutul de observator pe lângă Uniunea Economică Eurasiatică (UEE). Decizia a fost susţinută unanim de către toţi şefii statelor-partenere a UEE la care a participat şi preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite