Mai multe ONG-uri cer revenirea la sistemul electoral proporţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe ONG-uri au dat citire unei declaraţii miercuri, 13 septembrie, privind modificarea sistemului electoral în Moldova. În textul declaraţiei semnatarii menţionează că modificarea sistemului electoral a fost efectuată fără a se ţine cont de principala recomandare a Comisiei de la Veneţia, care a spus că schimbarea sistemului de vot proporţional pe unul mixt nu este recomandată pentru Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei Promo-LEX, citat de IPN, organizaţiile semnatare subliniază că o astfel de modificare dramatică a sistemului electoral ar trebui să aibă loc în strânsă corelaţie cu standardele naţionale stabilite în Constituţia Republicii Moldova, precum şi cu angajamentele internaţionale şi recomandările ONU, Consiliului Europei/Comisiei de la Veneţia, OSCE/BIDDO.

„Având în vedere încălcarea principiilor şi a standardelor menţionate mai sus, organizaţiile semnatare se adresează autorităţilor moldoveneşti în vederea retragerii legii privind modificarea sistemului electoral şi revenirii la un sistem electoral proporţional”, se spune în declaraţie.

De asemenea, organizaţiile subsemnate se adresează reprezentanţilor statelor participante şi altor părţi interesate cu recomandarea de a recunoaşte şi susţine toate solicitările legale iniţiate la nivel naţional pentru eliminarea sistemului de vot mixt şi revenirea la un sistem de vot proporţional. Totodată a fost solicitată monitorizarea implementării recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi ale OSCE/BIDDO, formulate în contextul alegerilor recent organizate şi al sistemului electoral modificat.

Organizaţiile semnatare sunt: Asociaţia Promo-LEX, Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” (IDIS Viitorul), Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Asociaţia Presei Independente, Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, Transparency International Moldova, Asociaţia pentru Democraţie Participativă şi Fundaţia Est Europeană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite