Mihai Ghimpu: Votul uninominal favorizează PSRM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Votul uninominal îi favorizează pe socialişti şi, dacă va fi modificat sistemul electoral în acest sens, aceştia ar putea câştiga viitoarele alegeri parlamentare, a declarat preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, la emisiunea „În PROfunzime” de la postul de televiziune PRO TV Chişinău.

„În anii 90 am câştigat cu 78 la sută prin votul uninominal. Atunci ne-am gândit noi cum să organizăm alegerile în stânga Nistrului şi am ajuns la concluzia că doar votul pe circumscripţie este o opţiune ca toţi să poată vota. Acum în Transnistria nu pot avea loc alegeri, deoarece cei de acolo trăiesc de mai mult timp într-un mediu nedemocratic”, a spus fruntaşul liberal.

Mihai Ghimpu a dat asigurări că deputaţii liberali nu vor vota pentru sistemul uninominal. “Pe Ghimpu nu-l iau nici cu tancurile, nici cu presiunile, nici cu vodka. Cetăţenii sunt pentru votul uninominal, nefiind informaţi ce înseamnă aceasta. Doar deputaţii PDM sunt pentru votul uninominal”.

În cadrul emisiunii, Mihai Ghimpu a expus conceptul său privind reforma administrativ-teritorială. „Avem multe cheltuieli cu raioanele. Ele au fost create pe criterii politice, dar nu economice. Nu vom câştiga nimic, dacă vom reduce două-trei ministere şi vom lăsa raioanele. Experienţa României arată că proiectele europene au fost direcţionate pe grupuri de judeţe. Eu consider că în Republica Moldova trebuie să fie trei judeţe, Nord, Sud şi Centru”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite