Minciunile jurnalistei ruse invitate de Dodon la Chişinău: Din 3 milioane de moldoveni, 2 milioane sunt plecaţi în Rusia şi UE VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Irada Zeinalova, jurnalista rusă care a ajuns la Chişinău la invitaţia lui Igor Dodon abia din a doua încercare, după ce în primul caz i-a fost refuzat accesul în ţară, a realizat un reportaj despre situaţia social-politică din Moldova. În material se vorbeşte despre exodul masiv al populaţiei şi se spune că în ţară ar fi rămas doar 1 milion de moldoveni, restul ar fi plecaţi la muncă în Rusia şi în UE.

Pe un ton agresiv, moderatoarea emisiunii „Bilanţul săptămânii” de la NTV Rusia, Irada Zeinalova, afirmă în reportajul său că în Moldova a rămas doar 1 milion de cetăţeni, restul ar fi părăsit ţara. 

Jurnalista rusă face referire la date oficiale, însă acestea arată altfel. Conform recensământului din 2014, în ţară sunt aproape 3 milioane de locuitori. De exemplu, doar la alegerile prezidenţiale din 2016 au votat în total în jur de 1 milion şi 600 de mii de cetăţeni, adică 53.4% din numărul total de alegători.

În continuare, în reportaj este relatată situaţia socială din ţară, doar că jurnalista rusă a preferat să nu ia opinia unor experţi independenţi, dar a persoanelor din anturajul lui Igor Dodon.

În primul caz este vorba de deputatul socialist Bogdan Ţîrdea. Acesta a subliniat că migranţii moldoveni din Rusia trimit acasă anual circa 1 miliard de dolari: „Asta e aproape jumătate din bugetul de stat al Republicii Moldova”.

„Voi nu veţi găsi aici nici 10-15% din oameni care ar spune că nu respectă Rusia. În spatele acestor acţiuni (antiruse) este evident că stau partenerii occidentali”, a declarat fostul deputat comunist Victor Stepaniuc, la fel un apropiat de-a lui Igor Dodon.

Apoi, pe fundalul unei melodii triste, cu lacrimi în ochi, apare o femeie din satul Iurievca, raionul Cimişlia, care povesteşte despre necazul familiilor moldoveneşti.

„Săracii copii pleacă, lasă totul. Este foarte greu, unde să plece ei? Unde să lucreze? Unde să înveţe? Bani sunt puţini”, mărturiseşte femeia.

Autorul reportajului numeşte Moldova „Ţara copiilor părăsiţi” şi susţine că au rămas să locuiască în Republica Moldova doar bătrânii şi copiii, precizând că doar 1 milion de moldoveni locuiesc permanent în Republica Moldova.

Jurnalista a menţionat că la Chişinău consecvent se întreprind acţiuni antiruse foarte dure: „Arată aşa de parcă din Moldova vor să arunce tot ceea ce-i rusesc”.

Aceasta a specificat că Chişinăul l-a rechemat acasă pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguţa, sub pretextul că oficialii moldoveni ar fi hărţuiţi în Rusia. Potrivit ei, de facto, motivul rechemării diplomatului moldovean este legat de deschiderea unui dosar penal la Moscova pe numele liderului PDM, Vlad Plahotniuc, care este acuzat de pregătirea unui omor.

În reportaj se mai spune că oficialii de la Chişinău nu-şi doresc să soluţioneze problema transnistreană, deoarece „dacă nu vor speria oamenii cu separatiştii, nu vor putea explica de ce ţara e în sărăcie şi datorii”.

Potrivit jurnalistei ruse, conflictul transnistrean putea fi soluţionat în 2013, odată cu semnarea Planului Kozak, doar că preşedintele ţării de atunci, Vladimir Voronin, ar fi vizitat Ambasada SUA şi imediat s-a răzgândit să mai semneze memorandumul respectiv.

Mai mult, Irada Zeinalova a precizat că în anul 2009, când comuniştii au pierdut puterea în urma alegerilor anticipate, protestele din 7 aprilie, de fapt, au fost o lovitură de stat.

Poliţiştii de frontieră nu i-au permis jurnalistei postului de televiziune rus NTV Irada Zainalova accesul în Republica Moldova. În seara de marţi, 16 ianuarie, ea a fost întoarsă de pe Aeroportul Internaţional Chişinău, deoarece nu ar fi putut motiva scopul vizitei sale în Republica Moldova. Preşedintele ţării a dat asigurări că o va invita oficial la Chişinău pentru a-i oferi un interviu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite