Moldova şi UE au semnat Acordul privind asistenţa macrofinanciară de 100 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova şi Uniunea Europeană au semnat joi, 23 noiembrie, la Bruxelles, pachetul de documente privind acordarea asistenţei macrofinanciare de 100 milioane de euro Republicii Moldova. 40 de milioane de euro sunt acordate sub formă de grant, iar 60 de milioane de euro sunt împrumut.

Documentul a fost semnat de Comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, Pierre Moscovici, ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, şi guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Sergiu Cioclea, în prezenţa prim-ministrului Pavel Filip.

Setul de documente referitoare la alocarea sprijinului financiar urmează să fie remis imediat Parlamentului spre ratificare, iar între timp sunt întreprinse eforturi în scopul îndeplinirii condiţionalităţilor pentru recepţionarea primei tranşe a împrumutului.

Premierul Pavel Filip şi Comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă, Pierre Moscovici s-au arătat încrezători în asigurarea interacţiunii eficiente pe întreaga durată de alocare a asistenţei macrofinanciare.

În cadrul dialogului, Pavel Filip şi Pierre Moscovici au analizat, de asemenea, cele mai recente evoluţii economice din Republicii Moldova. Astfel, au fost menţionate rezultatele pozitive ale misiunii de evaluare a Fondului Monetar Internaţional, care au permis ajungerea la un acord la nivel de personal în cadrul celei de-a doua evaluări a Programului. În opinia Premierului, constatările FMI confirmă progresele realizate în implementarea reformelor prioritare.

Premierul a specificat că sunt depuse în continuare eforturi pentru asanarea sectorului bancar şi îmbunătăţirea mediului de afaceri, pentru a demonstra o schimbare de sistem în ceea ce priveşte contracararea corupţiei, a spălării banilor şi fraudelor.  

În particular, se acordă atenţie ameliorării transparenţei acţionariatului, asigurării bunei guvernări şi gestionării riscurilor în cadrul băncilor. Este încurajată venirea în Republica Moldova a unor noi actori bancari.

La rândul său, Comisarul european pentru afaceri economice şi financiare a apreciat eforturile Executivului pentru stabilizarea economiei şi a încurajat continuarea reformelor. 

De asemenea, Pierre Moscovici şi-a exprimat susţinerea pentru asigurarea unei dezvoltări economice sustenabile, consolidarea sistemului bancar şi continuarea aplicării standardelor europene în domeniul vamal, în conformitate cu angajamentele asumate în Acordul de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite