Neexecutarea deciziilor CC ar putea fi sancţionată penal: Socialiştii trebuie să înţeleagă că preşedintele ţării are datoria să respecte Constituţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neexecutarea intenţionată sau eschivarea unei persoane cu înalte funcţii de răspundere de a executa hotărârile instanţelor de judecată sau ale Curţii Constituţionale ar putea fi pedepsită penal şi nu contravenţional. Totodată, respectivul funcţionar nu ar mai putea ocupa funcţii de răspundere pentru o perioadă de la doi la cinci ani. Prevederile se regăsesc într-o iniţiativă legislativă a Grupului Parlamentar Popular European, transmite IPN.

Preşedintele Grupului Parlamentar Popular European, Valeriu Ghileţchi, a declarat că iniţiativa a fost semnată pe 25 septembrie de către el împreună cu Iurie Leancă, iar miercuri, 18 octombrie, în cadrul a trei comisii parlamentare iniţiativa a fost examinată şi transmisă pentru dezbateri în Parlament.

„Mi se pare oportun faptul că avem o asemenea iniţiativă, pentru că pe 17 octombrie şi preşedintele Curţii Constituţionale a spus că va trimite o adresă Parlamentului din partea Curţii ca să fie modificată legislaţia în acest sens. Blocajele constituţionale sunt periculoase pentru că pot duce la vid de putere şi atentează la securitatea naţională a Republicii Moldova”, a mai spus Valeriu Ghileţchi, subliniind că proiectul de iniţiativă nu-l vizează pe preşedintele Republicii Moldova în mod particular, dar poate fi şi un prim-ministru, ministru care blochează executarea deciziilor Curţii Constituţionale ce se referă la un blocaj instituţional sau constituţional.

Valeriu Ghileţchi speră ca în viitorul apropiat iniţiativa să ajungă pe ordinea de zi a Parlamentului şi mizează pe susţinerea tuturor partidelor, în afară de PSRM, deoarece socialiştii percep iniţiativa PPEM ca un atac la adresa preşedintelui. 

În acest context, Valeriu Ghileţchi a spus că socialiştii trebuie să înţeleagă că preşedintele statului ca şi alţi funcţionari are datoria să respecte Constituţia. Nimeni nu este mai presus de Constituţie, aceasta fiind esenţa proiectului de lege respectiv.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite