„Nu poate să existe limba română ca limbă oficială, iar limba rusă ca limbă de comunicare”. Liberalii se adresează din nou Curţii Constituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Partidul Liberal va depune în scurt timp o sesizare la Curtea Constituţională (CC) pentru a solicita să fie declarate neconstituţionale cinci legi, care prevăd că limba rusă este „limbă de comunicare între naţiuni” în Republica Moldova.

„În 1994, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Constituţia, care declară limba română ca limbă oficială. Ceea ce înseamnă că, dacă e limbă oficială a statului, ea este şi limbă de comunicare. Nu poate să existe limba română ca limba oficială, iar limba rusă ca limbă de comunicare. În toate statele, limba oficială este şi limba de comunicare”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu, marţi, 23 ianuarie, într-o conferinţă de presă.

Liberalul consideră că statutul limbii ruse exprimat în legile respective ca fiind „limbă de comunicare” contravine Constituţiei, deoarece „ea înlocuieşte limba oficială, ceea ce nu poate fi”.

În plus, Ghimpu a subliniat că articolul 13 din Constituţie nu prevede că limba rusă este şi limbă de comunicare.

„Articolul 13 spune că limba rusă este limbă care aparţine minorităţilor naţionale (...)  limba rusă este egală cu limba vorbită de bulgari, de găgăuzi etc.”, a spus preşedintele PL.

Mai mult, Ghimpu a justificat necesitatea de anulare a legilor ce stipulează că limba rusă este limbă de comunicare şi prin faptul că Republica Moldova ar cheltui milioane de lei pentru traducerea actelor oficiale.

„Şi atunci de unde să cunoască cetăţenii limba oficială a statului, dacă noi le-am băgat pe gât limba rusă. Şi în Parlament dacă aţi observat deputaţii vorbesc în limba rusă”, a notat Ghimpu.

El a subliniat că nu trebuie permis ca limba rusă să fie egalată ca statut limbii române.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite