O parte a societăţii civile moldoveneşti propune iniţierea unui referendum de anulare a sistemului electoral mixt VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte din societatea civilă de la Chişinău a solicitat marţi, 21 noiembrie, iniţierea unui referendum legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt. Aceştia consideră că sistemul electoral mixt a fost adoptat pentru ca Partidul Democrat să se menţină la putere şi după alegerile din 2018.

„Este o iniţiativă cetăţenească, neafiliată politic. Este o iniţiativă care vine din partea mai multor reprezentanţi ai societăţii civile”, a declarat analistul politic Ştefan Gligor, în cadrul unei conferinţe de presă.

El susţine că Partidul Democrat ar fi înţeles că nu poate câştiga alegerile în baza sistemului electoral proporţional. Astfel, „din anul 2012, acest partide iniţia şi făcea tentative de modificare a sistemului electoral, de schimbare a regulilor de joc şi de adoptare a unui sistem ce va favoriza aspectele puternice ale acestui partid, resursele financiare, controlul mediatic, resursele administrative”.

Activistul civic Valeriu Paşa a menţionat că sistemul electoral mixt „nu este unul dorit de cetăţeni, pentru că cetăţenii cu siguranţă nu-şi doresc menţinerea articială la putere a unui regim corupt”.

„De asta noi ne dorim neaplicarea acestui sistem, el este ilegitim, este aprobat cu încălcarea normelor internaţionale. Noi considerăm că unicul instrument care ne-a rămas, este să apelăm la suveranitatea poporului”, a precizat Paşa.

Activistul civic a precizat că pentru inţierea referendumului legislativ de anulare a sistemului electoral mixt este nevoie, la prima etapă, de înregistrarea la CEC a unui grup de iniţiativă. 

„Acest grup de iniţiativă urmează să colecteze cel puţin 200.000 de semnături din diferite raioane şi municipii ale ţării. Aceste semnături se depun, se verifică, după care va avea loc un scrutin la care cetăţenii vor avea posibilitatea să se expună şi anume să voteze abrogarea acestui sitem mixt”, a notat Valeriu Paşa.

Printre reprezentanţii societăţii civile care susţin iniţiativa respectivă se enumeră ş analistul politic Victor Ciobanu, economistul Sergiu Tofilat, directorul IPP, Arcadie Barbăroşie, directorul Transparency International, Lilia Carasciuc, etc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite