Opinie: NATO nu este pregătită să treacă Prutul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Alianţa Nord-Atlantică nu este pregătită deocamdată să treacă Prutul. Declaraţia în acest sens a fost făcută de către Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe, în cadrul emisiunii „Geopolitica” de la postul de televiziune Noroc TV, transmite IPN.

„Nu este întâmplător faptul că la Comisia pentru securitate civilă, problema Republicii Moldova nu a fost pusă pe ordinea de zi motivându-se că nu este un stat cu ieşire la Marea Neagră”, susţine Victor Juc.

Cercetătorul menţionează că este foarte dificil de a convinge Federaţia Rusă să evacueze Grupul operativ şi arsenalul din regiunea transnistreană. „Aici este nevoie de o coparticipare internaţională largă, cu Ucraina – coridor verde, cu Franţa – să aducă cuptoare de tip melanj care să caseze armamentul netransportabil”, spune Victor Juc.

Istoricul Sergiu Musteaţă a afirmat că perspectivă în soluţionarea conflictului transnistrean nu prea există dacă liderii de la Chişinău şi Tiraspol nu vor discuta deschis despre paşii care urmează să-i întreprindă. „Fără acordul statelor vecine şi fără acordul puterilor mari eu nu văd o soluţie rapidă în acest sens. Rusia trebuie convinsă să-şi retragă armata şi să ne respecte statutul de neutralitate şi acele acorduri semnate între două state independente”, spune istoricul.

Potrivit lui, problema implicării NATO este delicată, deoarece chiar dacă Republica Moldova este asociată în Alianţa Nord-Atlantică, pretenţiile faţă de această organizaţie militară nu pot fi mari. „Putem cere o mediere în facilitarea discuţiilor, dar nicidecum o implicare directă a statelor NATO”, spune Sergiu Musteaţă.

În opinia celor doi invitaţi ai emisiunii, prioritar pentru Republica Moldova actualmente este evacuarea Grupului operativ de trupe ruseşti care staţionează absolut ilegal pe teritoriul ţării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite