PAS se opune schimbării sistemului electoral şi propune îmbunătăţirea actualului sistem de vot. Reacţia PDM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PAS, Maia Sandu, a prezentat joi, 20 aprilie, un proiect de lege privind modificarea actualei legislaţii electorale în vederea îmbunătăţirii acesteia, însă formaţiunea pledează împotriva schimbării sistemului de vot, precum îşi doresc Igor Dodon şi PDM, condus de Vlad Plahotniuc. Proiectul de lege prevede şi posibilitatea diasporei de a finanţa partidele din Moldova, fapt criticat de PDM.

Potrivit unui comunicat de presă al PAS, sistemul electoral actual trebuie îmbunătăţit, nu schimbat, iar politicienii corupţi trebuie să plece.

„PAS consideră că Republica Moldova se confruntă cu probleme grave, iar schimbarea sistemului electoral nu contribuie nicidecum la soluţionarea acestora. Dimpotrivă, schimbarea sistemului electoral în unul uninominal sau mixt, în condiţiile unui stat capturat, sporeşte riscul fraudării alegerilor. Le solicităm politicienilor de la guvernare să vină cu acţiuni în beneficiul cetăţenilor şi să renunţe la spectacolele politice. Îmbunătăţirile propuse astăzi de PAS contribuie la asigurarea unui scrutin electoral echidistant, liber şi corect, realizând şi solicitările cetăţenilor cu privire la modul de desfăşurare a alegerilor, fără a schimba sistemul electoral, printre care:
- Facilitarea votului în diasporă, prin mărirea numărului de buletine repartizate unei secţii de votare de la 3000 la 8000.
- Votarea diasporei timp de 2 zile.
- Micşorarea cuantumului donaţiilor care pot fi acceptate de partide.
- Permiterea cetăţenilor din afara ţării să facă donaţii către partide până la 3 salarii medii pe economie.
- Interzicerea finanţării partidelor de către companiile private ce au încheiat sau urmează să încheie contracte de achiziţii publice.
- Instalarea camerelor video în secţiile de votare”, se arată în comunicat.

În replică, Partidul Democrat din Moldova afirmă că „dezaprobă ferm iniţiativa anunţată de Maia Sandu şi colegii săi din PAS, privind finanţarea partidelor politice din fonduri provenite de la cetăţeni din exteriorul ţării. Acest lucru ar permite amestecul unor puteri sau organizaţii străine în politica internă din Republica Moldova şi promovarea unor interese străine ţării noastre.

Ne exprimăm surprinderea că liderul unui partid al opoziţiei de dreapta încearcă în acest fel să legifereze inclusiv atât de mult discutatele finanţări venite din Federaţia Rusă pentru anumite partide politice”, menţionează democraţii.

Preşedintele ţării a anunţat marţi, 18 aprilie, în cadrul unui briefing de presă, că există riscul ca proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral uninominal să fie adoptat în Parlament, chiar în timpul cel mai apropiat. Din această cauză, şeful statului a venit cu propria propunere vizavi de această problemă şi anume de a implementa sistemul electoral mixt. Totodată, preşedintele a subliniat că se va opune votului uninominal.

Democraţii au afirmat că în continuare pledează pentru votul uninominal, dar sunt gata să discute şi despre votul mixt. Anterior, ei au confirmat că au voturile necesare pentru adoptarea proiectului de lege privind introducerea votului uninominal.

Amintim că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a anunţat luni, 6 martie, despre iniţierea unei campanii de informare privind necesitatea implementării sistemului electoral uninominal, ce presupune ca toţi deputaţii să fie aleşi nu pe liste de partid, precum este acum, dar pe circumscripţii uninominale. În aceeaşi zi a început o amplă campanie de mediatizare privind necesitatea implementării votului uninominal.

Intenţia lui Plahotniuc de a modifica sistemul electoral a fost criticată de către Igor Dodon, Maia Sandu, Andrei Năstase, Sergiu Mocanu, Vladimir Voronin, Renato Usatîi, Grupul parlamentar Popular European şi chiar colegul de guvernare a democratului, liberalul Mihai Ghimpu. Inclusiv mai multe ONG-uri s-au expus împotriva acestei iniţiative.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite