Pavel Filip şi Vadim Krasnoselskii, faţă-n faţă pentru prima oară la redeschiderea unui pod peste Nistru FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Pavel Filip a participat sâmbătă, 18 noiembrie, împreună cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, la redeschiderea podului peste râul Nistru, distrus în războiul din 1992. Acesta leagă localităţile Gura Bîcului şi Bîcioc. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţii mediatorilor şi observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”. Întâlnirea între premierul moldovean şi aşa-numitul preşedinte transnistrean are loc în premieră.

În cadrul declaraţiilor de presă, premierul a menţionat că deschiderea podului reprezintă încă o etapă în realizarea obiectivului Guvernului de a elimina toate barierele în calea liberei circulaţii a cetăţenilor, mărfurilor şi serviciilor între cele două maluri ale Nistrului. 

„Este un eveniment simbolic şi salut această abordare pragmatică, care este un pas înainte în eliminarea barierelor de circulaţie”, a spus Pavel Filip.

Totodată, şeful Executivului a subliniat că asigurarea funcţionării podului este importantă nu doar din perspectiva consolidării tranzitului şi a potenţialului economic al regiunii, dar şi a dezvoltării infrastructurii, transportului auto comercial şi privat. 

„Dincolo că este un simbol de legătură, dincolo de faptul că este o realizare a obiectivului nostru de eliminare a barierelor în calea liberei circulaţii a transportului şi a serviciilor, deschiderea podului aduce şi o îmbunătăţire economică. Circulaţia mărfurilor înseamnă şi dezvoltare de infrastructură, înseamnă şi mişcare economică”, a subliniat Pavel Filip.

FOTO president.gospmr.ru

Pavel Filip si Vadim Krasnoselskii FOTO president.gospmr.ru

După deschiderea simbolică a podului, prim-ministrul şi liderul de la Tiraspol au avut un schimb de opinii pe marginea unor subiecte actuale de pe agenda procesului de negocieri în reglementarea problemei transnistrene. 

În context, şeful Executivului şi-a exprimat speranţa că noua runda de negocieri în formatul „5+2”, ce va avea loc în perioada 27-28 noiembrie curent, la Viena, va contribui la identificarea unor soluţii viabile pentru conflictul transnistrean şi pentru statutul juridic special al regiunii, bazat pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

FOTO gov.md

Pavel Filip si Vadim Krasnoselskii FOTO gov.md

Podul dintre localităţile Gura Bîcului şi Bîcioc a fost deteriorat în anul 1992, fiind bombardat în războiul de pe Nistru, apoi reconstruit în 2001, cu suportul partenerilor europeni. Costul lucrărilor de reparaţie a constituit aproximativ 30 milioane de lei. Amplasarea privilegiată a podului oferă cea mai rapidă modalitate de deplasare dintre Chişinău şi Tiraspol. 

De asemenea, acesta este parte a drumului internaţional M-14, care leagă Chişinăul şi Odessa, şi a coridorului european nr. 9, ce leagă Balcanii cu Odessa, Kievul şi cu alte destinaţii importante.

De menţionat că podul de află în zona de securitate, ceea ce înseamnă că cetăţenii care vor dori să treacă peste el vor fi supuşi controlului vamal, atât din partea autorităţilor de la Chişinău cât şi cele de la Tiraspol.

Întrebat cât va dura procedura vamală pentru a trece podul, Vadim Krasnoselskii a spus că nu mai mult de 1 minut, precizând că va fi nevoie doar de a prezenta paşaportul.

FOTO president.gospmr.ru

Pavel FIlip si Vadim Krasnoselskii FOTO president.gospmr.ru
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite