PCRM susţine ideea unui referendum de anulare a sistemului electoral mixt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Partidul Comuniştilor susţine ideea lansată de mai multe organizaţii ale societăţii civile, privind iniţierea şi desfăşurarea la nivel naţional, până la alegerile parlamentare din 2018, a unui referendum pentru anularea legii prin care s-au făcut modificări la Codul Electoral şi s-a introdus sistemul mixt de vot. Despre aceasta a anunţat liderul PCRM, Vladimir Voronin, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite IPN.

„Azi-mâine vom lua o decizie politică legată de această chestiune. Dar vreau să vă spun din start că noi o vom susţine şi cu toţii împreună vom colecta semnături pentru petrecerea acestui referendum – legal, aşa cum se cuvine – 200 de mii de semnături, conform cerinţelor legale”, a declarat Vladimir Voronin, menţionând că PCRM se va implica activ în acest proces.

Referindu-se la referendumul de revocare a primarului general al capitalei, Vladimir Voronin a declarat că cei zece ani de administrare a oraşului de către echipa liberală sunt „ani pierduţi”, pentru că Primăria a devenit „un cuib de hoţie şi de corupţie”. Anume din aceste considerente, PCRM a participat la referendum şi şi-a îndemnat susţinătorii să iasă la vot.

Totodată, liderul PCRM spune că organizarea referendumului nu are nimic în comun cu scopurile declarate de către iniţiatorii lui. În opinia sa, plebiscitul local nu întâmplător a avut loc practic în aceeaşi perioadă cu modificarea sistemului electoral şi acest lucru reprezintă un fel de barter între Partidul Socialiştilor cu Partidul Democrat. Astfel, potrivit lui Vladimir Voronin, PSRM a susţinut promovarea sistemului electoral în schimbul referendumului local.

Vladimir Voronin a mai spus că PDM a ajuns să controleze municipalitatea, chiar dacă are în Consiliul municipal Chişinău un singur mandat. 

„În cazul dat putem vorbi cu siguranţă despre un atac asupra Primăriei şi despre capturarea Primăriei Chişinău”, a declarat liderul Partidului Comuniştilor. 

Potrivit lui, iniţial a fost înlăturat Dorin Chirtoacă, ulterior a fost numit primar interimar Nistor Grozavu, care a şi semnat dispoziţia de numire a Silviei Radu în fruntea Primăriei, aceasta fiind protejata Partidului Democrat. Iar referendumul eşuat a legitimat preluarea Primăriei de către PDM.

Vladimir Voronin a comentat şi un an de mandat al lui Igor Dodon. Liderul PCRM a spus că funcţia de preşedinte al ţării a devenit decorativă. Igor Dodon ar fi trebuit demult să-şi dea demisia, pentru că e ruşine să vezi cum un preşedinte nu este luat în seamă şi cum opinia sa e călcată în picioare, iar vina pentru toate astea o poartă chiar Igor Dodon, care s-a avântat după funcţii înalte, a menţionat Vladimir Voronin. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite