PDM: Vom respecta până la capăt dorinţa cetăţenilor de a vota direct deputaţii la viitoarele alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO pdm.md
FOTO pdm.md

Cu toate că experţii Comisiei de la Veneţia au dat o apreciere negativă proiectului de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt, invocând mai multe îngrijorări, democraţii afirmă că vor merge până la capăt, pentru a realiza dorinţa cetăţenilor de a vota direct deputaţii la viitoarele alegeri.

„După ce a analizat iniţiativa transmisă, Comisia de la Veneţia a venit cu un set de recomandări de ordin juridic, a recunoscut dreptul suveran al Republicii Moldova de a decide schimbarea sistemului electoral şi a recomandat existenţa unui consens larg în societate. Ca urmare, PDM va analiza în zilele următoare fiecare recomandare din documentul Comisiei de la Veneţia şi va căuta soluţiile necesare pentru adaptarea iniţiativei privind schimbarea sistemului electoral la recomandările tehnico-juridice ale experţilor internaţionali”, se arată într-un comunicat de presă al PDM.

Democraţii susţin că, în zilele următoare vor avea consultări şi cu deputaţii din Parlamentul Republicii Moldova pe subiectul recomandărilor Comisiei de la Veneţia, dar şi cu oficiali din afara ţării, inclusiv cu experţii Comisiei de la Veneţia.

„Partidul Democrat din Moldova rămâne ferm angajat în procesul de reformare politică. Vom respecta până la capăt dorinţa cetăţenilor de a vota direct deputaţii la viitoarele alegeri - o promisiune pe care aproape toate partidele din Republica Moldova au făcut-o în alegerile din ultimii ani şi nu au îndeplinit-o până în prezent. În acelaşi timp, PDM va susţine modificările necesare pentru ca schimbarea sistemului electoral să se facă în concordanţă cât mai bună cu recomandările tehnico-juridice ale experţilor Comisiei de la Veneţia”, notează formaţiunea.

Amintim că experţii Comisiei de la Veneţia au dat o apreciere critică faţă de intenţia democraţilor şi socialiştilor de a modifica sistemul electoral. Potrivit acestora, deputaţii aleşi pe circumscripţii uninominale ar urma să fie vulnerabili în faţa intereselor de business. O altă problemă o constituie faptul că nu există un consens larg pe această chestiune. De aceea, Comisia recomandă ca schimbarea să nu aibă loc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite