PLDM atenţionează opinia publică asupra unui atac mediatic la adresa Moldovei, după lansarea filmului „Istoria Moldovei” sub patronajul lui Igor Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Partidului Liberal Democrat atenţionează opinia publică asupra unui atac mediatic la adresa Republicii Moldova, purtat de către Federaţia Rusă şi ghidat de către preşedintele Igor Dodon. Potrivit liberal-democraţilor, printr-un pretins film documentar – „Istoria Moldovei” se încearcă inocularea ideii unei lipse de identitate a populaţiei majoritate şi a oricărui drept de continuitate istorică pe teritoriul Moldovei.

Într-o conferinţă de presă la IPN, preşedintele PLDM, Viorel Cibotaru, a spus că preşedintele Igor Dodon şi-a consacrat primul an de mandat unui proiect cinematografic foarte dubios, astfel transformând instituţia prezidenţială într-o anexă a Kremlinului, care reflectă mai mult interesele statului rus decât pe cele ale cetăţenilor Republicii Moldova.

Deputatul Tudor Deliu, preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, a cerut şefului statului să facă publice datele despre provenienţa banilor pentru reparaţia clădirii Preşedinţiei şi a reşedinţei de la Condriţa, să anunţe care sunt sursele fundaţiei de binefacere patronate de soţia sa, cât şi sursa de finanţare a filmului „Istoria Moldovei”. Potrivit parlamentarului, atât timp cât sursa banilor este incertă, fenomenul capătă denumirea de abuz de putere, delapidare de fonduri şi corupere pasivă.

„Poporul vrea să cunoască sursa documentarului care distorsionează istoria acestui neam, şi se simte de departe izul de propaganda. Ce va urma? Urmează o a doua parte unde ne veţi povesti că Transnistria trebuie să aibă propriul Guvern”, a remarcat Tudor Deliu, spunând că „păstrarea integrităţii” pe care o invocă Igor Dodon duce la dezbinare.

Ion Terguţă, membru al Biroului Politic PLDM, a remarcat că filmul vrea să sugereze că pe teritoriul Republicii Moldova nu există o continuitate istorică. Periculos este faptul că filmul va fi distribuit copiilor în şcoli, după cum a spus şi Igor Dodon. Este grav că Igor Dodon a folosit în calitate de autori ai filmului un fost consilier de imagine al pretinsului preşedinte şi lider separatist Evgheni Şefciuk, precum şi persoane implicate în producţia filmului îndreptat împotriva României, făcut în aprilie 2009.

PLDM cere Serviciului de Informaţii şi Securitate să stabilească sursa de finanţare a producţiei. Academiei de Ştiinţe i se solicită o expertiză a conţinutului filmului, iar Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării –  să întreprindă măsuri pentru ca respectivul produs mediatic să nu ajungă în şcoli în calitate de material didactic alternativ.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite