PPDA: Guvernarea majorează povară fiscală pentru antreprenorii mici şi mijlocii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr susţine că iniţiativa legislativă care prevede pentru companiile IT un nouă taxă, de 1,5%, din venitul obţinut pentru prestarea serviciilor de comunicaţii electronice, majorează povară fiscală pentru agenţii economici mici şi mijlocii din domeniu. Totodată, acest lucru va afecta şi consumatorii finali, întrucât operatorii vor fi nevoiţi să ridice tarifele pentru internet, televiziune şi telefonie.

În cadrul unei conferinţe de presă, Alexandru Slusari, vicepreşedinte al PPPDA, a spus că noua taxă este o tentativă a guvernării de împovărare a prestatorilor de servicii de comunicaţii electronice. Potrivit acestuia, autorităţile consideră că a avea acces la telefonie, internet şi televiziune, în Republica Moldova, reprezintă un lux pentru cetăţeni şi aceştia trebuie obligaţi să plătească taxe şi impozite insuportabile.

„Businessul mic şi mijlociu din domeniul inovaţional asigură, în Republica Moldova, zeci de mii de locuri de muncă. Prin promovarea acestui proiect se continuă traiectoria de monopolizare a economiei. Taxa propusă va avea efect dezastruos asupra mai multor operatori mici şi mijlocii din domeniul serviciilor electronice, care riscă să nu reziste în concurenţa cu întreprinderile mari”, a spus Alexandru Slusari.

Secretarul general al PPPDA, Chiril Moţpan, a spus că autorităţile au încălcat procedura de promovare a proiectului, acesta fiind supus dezbaterilor publice în perioada de vacanţă. Totodată, proiectul nu ar avea expertiza asupra impactului pe care îl poate genera, asupra businessului şi consumatorilor, această taxă. „Guvernanţii noştri sunt gata să stoarcă bani şi din piatră seacă pentru a se menţine la putere”, a spus Chiril Moţpan.

Stanislav Pavlovschi, vicepreşedinte PPPDA, a remarcat că iniţiativa legislativă este dovada faptului că actuala guvernare nu înţelege cum trebuie să activeze un stat modern. În Republica Moldova, spune acesta, statul şi cetăţenii lui, sunt văzuţi ca o modalitate de a stoarce bani. „Rolul statului este protejarea cetăţeanului, dar nu jefuirea lui. 1,5% parcă nu este mult, dar această taxă nu este justificată”, a spus Stanislav Pavlovschi.

PPPDA cere retragerea proiectului de lege privind introducerea taxei de 1,5% pentru prestarea serviciilor de comunicaţii electronice. Formaţiunea face apel către societatea civilă şi partenerii de dezvoltare să se implice cu expertiza necesară asupra impactului pe care îl poate avea această taxă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite