PPDA propune măsuri de descentralizare a puterii politice din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook
FOTO Facebook

Conducerea Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr susţine că fără demolarea actualei puteri şi fără o descentralizare reală, Republica Moldova nu va putea implementa efectiv reformele de modernizare şi a statului în conformitate cu standardele ţărilor civilizate. Potrivit unei declaraţii a formaţiunii, prezentată în cadrul unei conferinţe de presă, centralizarea excesivă a tuturor sferelor de activitate a îndepărtat guvernarea de cetăţeni.

Conform declaraţiei, politizarea societăţii, ineficienţa administraţiei publice, lipsa încrederii în justiţie, corupţia, monopolul, controlul din partea grupurilor oligarhice asupra instituţiilor statului – toate sunt consecinţele sistemului politic şi administrativ centralizat şi bazat pe verticala puterii. PPDA consideră că descentralizarea reală a ţării este unul dintre pilonii de bază pentru modernizarea Republicii Moldova.

PPDA propune ca descentralizarea, consolidarea autonomiei locale şi dezvoltarea regională să fie incluse pe lista priorităţilor Programului de Guvernare. Să fie instituit Ministerul administraţiei publice locale şi dezvoltării regionale. O altă propunere ţine de acordarea administraţiilor locale a dreptului de a înainta iniţiative legislative, revizuirea sistemului de repartizare a fondurilor destinate finanţării proiectelor investiţionale prin stabilirea unor reguli clare pe criterii de paritate.

PPDA pledează pentru revizuirea statutului impozitului pe venit al întreprinderilor, astfel ca el să rămână total la administraţiile locale. O altă propunere vizează transferul în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale din proprietatea statului a bunurilor de interes local de pe teritoriul respectiv, inclusiv a obiectivelor acvatice şi resurselor naturale. Formaţiunea pledează, de asemenea, pentru sporirea accesului, calităţii şi numărului serviciilor prestate cetăţenilor prin descentralizarea majorităţii serviciilor publice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite