Recep Erdogan va finanţa reparaţia Preşedinţiei Moldovei, devastată la 7 aprilie 2009. Dodon: Turcia nu cere nimic în schimb

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon afirmă că preşedintele Recep Erdogan este dispus să finanţeze reparaţia clădirii Preşedinţiei de la Chişinău, în urma discuţiilor bilaterale între cei doi şefi de state, purtate recent la Istanbul. Mai mult, Turcia nu ar solicita nimic în schimbul acestei generozităţi.

Dodon susţine că Preşedinţia este un simbol de stat, care trebuie imediat reperat. Totodată, preşedintele a menţionat că nu ar fi corect ca o sumă atât de mare, necesară pentru repraţie, să fie luată din bugetul de stat. Din acest motiv şeful statului ar fi decis să ceară ajutorul altor state, afirmând că a discutat acest subiect cu liderul de la Kremlin, cu preşedintele Turkmenistanului şi chiar cu conducerea Qatar-ului. Într-un final, Turcia s-ar fi arătat dispusă să acopere totalmente costurile reparaţiei.

„De exemplu, Turcia a investit foarte mult în Găgăuzia. Au fost deschise multe obiecte sociale. Faptul că ei au decis să ne ajute pe noi la Chişinău este un lucru ce ne bucură. Acest ajutor va fi apreciat pentru următoarele decenii. Oamenii vor şti că Preşedinţia, distrusă de cei care au vrut să organizeze o lovitură de stat în Moldova, a fost reparată fără de bani din buget”, a declarat Igor Dodon la emisiunea „Glavnîi vopros”, de la NTV-Moldova.

Preşedinţia, dar şi clădirea Parlamentului au fost distruse în urma protestelor antiguvernamentale din 7 aprilie 2009.

Clădirea Preşedinţiei a fost transmisă din gestiunea Cancelariei de Stat în cea a administraţiei prezidenţiale, în urma unei decizii de Guvern din 24 mai.

Premierul Pavel Filip a declarat că decizia în cauză are caracter simbolic, deoarece pentru reparaţia edificiul e nevoie de 200 milioane de lei (circa 10 milioane de dolari), iar bugetul nu dispune de aceste mijloace.

Anterior, preşedintele Igor Dodon  a spus că va găsi mijloace financiare pentru reparaţia clădirii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite