RISE Moldova: Clădirea ASITO, cumpărată pe banii Băncii de Economii. Cum au fost implicaţi în tranzacţie Platon, Plahotniuc şi Şor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii de la RISE Moldova au realizat o investigaţie în care arată că 137 de milioane de lei din „Miliardul dispărut” au fost folosiţi pentru procurarea sediului central ASITO din Chişinău. Banii au fost luaţi din Banca de Economii din Moldova (BEM) sub forma a două credite. După ce „s-au primblat” prin offshore, aceştia au revenit în ţară sub forma unei investiţii britanice.

Potrivit RISE, datele Băncii Naţionale arată că cele două credite nu au fost restituite nici până în prezent. În schimb, fosta clădire ASITO şi-a schimbat proprietarii de câteva ori şi, într-un final, a ajuns pe mâna omului de afaceri Vladimir Russu. 

Tranzacţia a coincis cu vinderea unei vile pe care acelaşi Russu a cedat-o unui offshore cipriot, reprezentat prin procură de Iurie Luncaşu, un personaj din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Între anii 2015 - 2017, clădirea ASITO şi-ar fi schimbat proprietarii de trei ori, iar contractele de vânzare-cumpărare au fost semnate şi autentificate de către notara Olga Bondarciuc, care îşi are oficiul la Global Business center (GBC) reşedinţa de afaceri a liderului PDM, Vlad Plahotniuc.

Pe 10 noiembrie 2014, BEM oferă un credit de peste 375 de milioane de lei companiei Provoliron SRL, iar la 11 noiembrie 2014, aceeaşi bancă oferă un credit de peste 50 de milioane de lei companiei Voximar Com SRL.

Creditele au fost scoase din bancă atunci când „operaţiunea furtul miliardului” din BEM, Banca Socială şi Unibank se apropia de apogeu. Ambele credite au fost luate de către firme care, potrivit raportului Kroll, fac parte din grupul companiilor afiliate lui Ilan Şor, aflat atunci la conducerea BEM.

Procurorii Anticorupţie susţin că banii au fost scoşi din bancă în urma unei înţelegeri dintre bancherul Veaceslav Platon şi Ilan Şor. În prezent, cei doi sunt condamnaţi, în primă instanţă, pentru implicare în „furtul miliardului” din sistemul bancar. Platon a primit 18 ani de închisoare pentru spălare de bani şi escrocherie, iar Şor — şapte ani şi jumătate pentru abuz de încredere şi spălare de bani şi se află sub control judiciar.

Citiţi investigaţia integrală pe RISE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite