S-au încins spiritele la şedinţa CUC: Delegaţia Rusiei s-a răzgândit şi nu mai vrea lichidarea postului vamal instalat între localităţile Gura Bâcului şi Bîcioc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

În cadrul şedinţei Comisiei Unificate de Control (CUC) de joi, 26 aprilie, de la Bender, au avut loc discuţii aprinse pe subiectul privind necesitatea de a lichida postul vamal instituit de autorităţile din Transnistria pe podul din preajma satelor Gura-Bâcului – Bâcioc.

Delegaţia Republicii Moldova pledează pentru lichidarea posturilor de „grăniceri”, „vameşi” şi „migraţional”, instalate ilegal de structurile transnistrene pe podul recent redeschis. Partea moldovenească şi-a reafirmat poziţia sa pentru crearea unui mecanism comun de asigurare a circulaţiei libere şi în siguranţă pe pod, format din efectivele Forţelor Mixte de Pacificare, ale Poliţiei şi aşa-numitei „miliţii”.

Deşi la 29 martie curent delegaţia rusă a susţinut această propunere a delegaţiei moldoveneşti, la şedinţa din 26 aprilie co-preşedintele Comisiei Unificate de Control din partea Federaţiei Ruse, Ilia Uvarov, s-a alăturat opiniei expuse de conducătorul delegaţiei transnistrene, Oleg Beleakov, şi împreună au respins propunerea delegaţiei Republicii Moldova.

Pentru a-şi justifica refuzul, dânşii au invocat, de o manieră devenită deja tradiţională, argumentul că astfel de decizii nu ar fi de competenţa Comisiei Unificate de Control, ci ar urma să fie luată la nivelul reprezentanţilor politici în cadrul procesului de negocieri.

Aşa cum spiritele s-au încins, iar discuţiile au devenit neproductive, conducătorul delegaţiei Federaţiei Ruse a întrerupt dezbaterea problemei.

Comisia Unificată de Control se va întruni din nou la 3 mai 2018. 

Delegaţia Republicii Moldova în CUC şi-a exprimat repetat îngrijorarea faţă de intenţiile structurilor de forţă de la Tiraspol, menţionând că acestea vor duce la tensionarea situaţiei în zona de responsabilitate a forţelor de pacificare şi vor crea noi impedimente în libera circulaţie a persoanelor de pe ambele maluri ale râului Nistru.

La deschiderea podului a participat inclusiv premierul Filip, dar şi liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii. Evenimentul a fost de-a dreptul important, pentru că reprezenta un semnal că cele două maluri ale Nistrului se pot apropia

Pavel Filip a participat sâmbătă, 18 noiembrie, împreună cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, la redeschiderea podului peste râul Nistru, distrus în războiul din 1992. Acesta leagă localităţile Gura Bîcului şi Bîcioc. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţii mediatorilor şi observatorilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”. Întâlnirea între premierul moldovean şi aşa-numitul preşedinte transnistrean are loc în premieră.

În cadrul declaraţiilor de presă, premierul a menţionat că deschiderea podului reprezintă încă o etapă în realizarea obiectivului Guvernului de a elimina toate barierele în calea liberei circulaţii a cetăţenilor, mărfurilor şi serviciilor între cele două maluri ale Nistrului. 

„Este un eveniment simbolic şi salut această abordare pragmatică, care este un pas înainte în eliminarea barierelor de circulaţie”, a spus Pavel Filip.

Totodată, şeful Executivului a subliniat că asigurarea funcţionării podului este importantă nu doar din perspectiva consolidării tranzitului şi a potenţialului economic al regiunii, dar şi a dezvoltării infrastructurii, transportului auto comercial şi privat. 

„Dincolo că este un simbol de legătură, dincolo de faptul că este o realizare a obiectivului nostru de eliminare a barierelor în calea liberei circulaţii a transportului şi a serviciilor, deschiderea podului aduce şi o îmbunătăţire economică. Circulaţia mărfurilor înseamnă şi dezvoltare de infrastructură, înseamnă şi mişcare economică”, a subliniat Pavel Filip.

Amintim că podul de peste râul Nistru din preajma localităţii Gura Bîcului şi Bîcioc a fost redeschis pe 20 noiembrie 2017, la propunerea Grupului comun de experţi în domeniul infrastructurii rutiere, care au confirmat posibilitatea deschiderii circulaţiei vehiculelor pe pod, după reparaţia şi amenajarea acestuia.

Podul Gura Bîcului - Bîcioc a fost deteriorat în anul 1992 şi reconstruit în 2001, cu suportul partenerilor europeni. Costul lucrărilor de reparaţie a constituit aproximativ 30 de milioane de lei. Podul este parte a drumului internaţional M-5, care face parte din reţeaua trans-europeană de transport (TEN-T) şi asigură conexiunea cea mai scurtă dintre Iaşi şi Odessa. 

Fiind o arteră magistrală, acest drum nu traversează nicio localitate, ceea ce permite fluidizarea traficului rutier. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite