The New York Times: Rusia şi UE concurează pentru influenţa în Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Rusia şi Uniunea Europeană concurează intens pentru influenţă asupra Europei de Est, din care fac parte Belarus, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan, scrie The New York Times.

Rusia se opune apropierii de UE a ţărilor ce fac parte din Parteneriatul Estic. „E clar că Rusia se teme că va pierde influenţa asupra acestei regiuni. Dar este Parteneriatul Estic atât de puternic încât să poată rezista la influenţele Kremlinului?”, se întreabă Eugeniusz Smolar , expert la Institutul Polonez pentru Afaceri Internaţionale din Varşovia citat de The New York Times.

Până în prezent, recordul Parteneriatului Estic în ceea ce priveşte liberalizarea politică şi economică a fost diferit. Moldova, Georgia, Ucraina şi Armenia sunt parţial democratice, în timp ce Belarus şi Azerbaidjan sunt autoritare, potrivit Economist Intelligence Unit. „Parteneriatul Estic s-a dovedit a fi un instrument predominant birocratic cu semnificaţie politică limitată“, susţine Rafal Sadowski, expertul de la Centrul de Studii pentru Europa de Est din Varşovia.

„Acest lucru arată limitele capacitatea UE de a influenţa vecinătatea sa estică", a adăugat el într-un nou raport citat de jurnalista de la The New York Times. În pofida acestui fapt, Lituania, care luna trecută a preluat preşedinţia Uniunii Europene, face tot posibilul pentru a atrage aceste ţări mai aproape de Europa. Vilniusul a invitat cele şase ţări la Summit-ul Parteneriatului Estic în noiembrie.

Pentru Lituania şi Polonia, care au muncit din greu pentru o relaţie mai strânsă între Uniunea Europeană şi ţările Parteneriatului Estic, momentul culminant al summit-ului ar fi semnarea unui acord de asociere între Uniunea Europeană şi Ucraina, cel mai mare membru al Parteneriatului Estic, mai scrie autoarea.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite