Traian Băsescu, dispus să candideze la parlamentarele de la Chişinău? Ce a declarat avocatul fostului şef de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Bivol, avocatul fostului preşedinte al României Traian Băsescu, cel care îl reprezintă pe oficialul român în dosarul privind retragerea cetăţeniei moldoveneşti de către Igor Dodon, a declarat că Traian Băsescu şi-ar dori sa participe în parlamentarele de la Chişinău, dacă va redobândi cetăţenia Republicii Moldova.

Vineri, 15 decembrie, a avut loc o nouă şedinţa de judecată în dosarul cetăţeniei lui Traian Băsescu, prin care acesta contestă decretul lui Igor Dodon se retragere a cetăţeniei.

Avocaţii fostului preşedinte român susţin că au prezentat probe noi ce demonstrează că cetăţenia moldovenească i-a fost retrasă lui Băsescu pe criterii politice, contrar legii.

Apărătorii au făcut în mod special referire la afirmaţiile lui Igor Dodon pe acest caz, precizând că ei au arătat că retragerea cetăţeniei nu a avut loc la iniţiativa unor autorităţi competente, cum este SIS sau MAI, dar la iniţiativa preşedintelui. 

„Aceste declaraţii demonstrează că cetăţenia domnului Băsescu a fost retrasă strict pe criterii politice. Dodon Băsescu şi domnul Dodon sunt antagonişti pe scena politică. Este evident că domnul Dodon în momentul retragerii cetăţenii a vizat activitatea politică. Lipsirea de cetăţenie te lipseşte şi de dreptul de a participa şi în calitate de actor politic într-un stat”, a subliniat avocatul Andrei Bivol.

Întrebat dacă Traian Băsescu intenţionează să candideze la parlamentarele din 2018 în cazul în care redobândeşte cetăţenia moldovenească, avocatul a răspuns: „Din câte ştiu eu, da. Dar ar trebui să-l întrebaţi pe el exact. Această decizie va fi luată când se începe perioada electorală şi această decizie va depinde de hotărârile instanţelor de fond. Dacă nu ai cetăţenie nu poţi candida cât de tare nu ţi-ai dori”.

Igor Dodon a semnat la 3 ianuarie decretul prin care i-a retras cetăţenia moldovenească lui Traian Băsescu. Printre motivele care au stat la baza acestei decizii a şefului statului se enumeră faptul că fostul preşedinte al României nu ar respecta independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova, pledând deschis pentru unirea celor două maluri ale Prutului.

„S-a constatat că atât în momentul examinării cererii domnului Traian Băsescu, cât şi în prezent existau impedimente în obţinerea cetăţeniei Republicii Moldova în baza art. 20 al. 1 lit. c) a Legii cetăţeniei Republicii Moldova nr. 1024 din 2 iunie 2000 şi anume - domnul Traian Băsescu, fiind supus urmăririi penale pe mai multe capete de acuzaţie în România, a ascuns acest fapt esenţial ceea ce constituie temei de retragere a cetăţeniei în baza normei legale expuse mai sus”, se arăta atunci în comunicatul de presă al Preşedinţiei.

La 26 ianuarie, Traian Băsescu a contestat la Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova, decretul prin care Igor Dodon i-a retras cetăţenia moldovenească.

În replică, pe 28 ianurie, Igor Dodon afirma în cadrul unei întâlniri cu preşedintele Federaţiei Internaţionale de Şah, Kirsan Iliumjinov: „Noi am menţionat care au fost motivele în etapa când a fost semnat acest decret, de aceea nu are decât dânsul să-şi apere în instanţă şi nu are decât să depună încă o dată dosarul dacă are nevoie de cetăţenia Republicii Moldova. Noi fiecare pas pe care-l facem, inclusiv şi în politică şi în sah [...] calculăm cu mulţi, mulţi paşi înainte”.

la 1 februarie 2017 avocatul lui Băsescu a înaintat o cerere prealabilă lui Igor Dodon, solicitând revocarea Decretului privind retragerea cetăţeniei ca fiind emis contrar legii, scrie timpul.md

Cererea prealabilă a fost respinsă de către şeful statului fără vreo motivare.

Pe 16 martie, reclamantul a înaintat Judecătoriei Chişinău o cerere de chemare în judecată împotriva lui Igor Dodon prin care a solicitat anularea decretului, dar şi aplicarea măsurii de asigurare prin suspendarea executării decretului contestat până la examinarea cauzei în fond.

Instanţa a acceptat solicitarea avocaţilor lui Traian Băsescu şi a cerut ca până pe data de 2 mai 2017, preşedintele ţării să prezinte probele în sprijinul decretului său.

Următoarea şedinţă de judecată va avea loc pe 16 mai, începând cu orele 10.00 la Judecătoria Chişinău. Până la soluţionarea problemei, decretul semnat de Igor Dodon nu va produce efecte juridice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite