Un grup de iniţiativă creează un nou partid: Partidul pentru Drepturile Animalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de iniţiativă anunţă crearea unui nou partid politic în Moldova: Partidul pentru Drepturile Animalelor. Mişcarea politică va lupta pentru protecţia naturii şi pentru respectarea drepturilor animalelor în Republica Moldova. Avocatul Ion Dron, membru al grupului de iniţiativă, a declarat într-o conferinţă de presă la IPN că „problema drepturilor animalelor nu este o bătaie de cap, precum cred autorităţile, dar este o problemă socială”.

Grupul de iniţiativă a adoptat şi un manifest în care se spune că, „după eliberarea sclavilor şi egalarea femeilor în drepturi, următorul pas ar trebui să fie tratarea drepturilor animalelor cu seriozitate”. 

Potrivit lui Ion Dron, omul contemporan s-a îndepărtat tot mai mult de natură, creând astfel un dezechilibru structural. Intervenţia, de cele mai multe ori brutală, a omului a condus la alterarea ireversibilă a mediului, prin poluarea produsă de toate activităţile umane, iar generaţiile viitoare se vor confrunta şi mai mult cu consecinţele nefaste.

Potrivit avocatului, esenţial este ca omul să-şi auto-impună restricţii ecologice. Acestea trebuie să vizeze reducerea utilizării spaţiului, a materiilor prime, a energiei, a plantelor şi animalelor, obiectiv care este elaborat şi în Carta Pământului. În această cartă, protejarea viabilităţii, diversităţii şi frumuseţii Pământului este prezentată ca o datorie sacră pentru omenire. 

„Cruzimea faţă de animalele crescute de oameni trebuie să fie împiedicată. Iar metodele de vânătoare şi pescuit cauzează suferinţă extremă, prelungită sau inutilă şi trebuie să fie interzise”, a spus Ion Dron.

Referindu-se la utilizarea experimentală a animalelor în scopuri medicale, Ion Dron, a menţionat că trebuie să se caute alternative. „Respectul omului faţă de animale este inseparabil de respectul reciproc al oamenilor, iar Declaraţia Universală a Drepturilor Omului împreună cu Declaraţia Drepturilor Animalelor şi Carta Pământului reprezintă fundamentul practic pe care trebuie să funcţioneze interacţiunea între oameni, animale şi natură”, a menţionat avocatul.

Mircea Zgherea, membru al grupului de iniţiativă, a spus că a aderat la această mişcare deoarece îi pasă de ceea ce se întâmplă în jur şi vrea să se implice activ în rezolvarea problemelor. Potrivit lui, ar fi bine să se promoveze nişte norme legislative mai bune pentru protejarea mediului şi implicit a sănătăţii oamenilor.

Un alt membru al grupului de iniţiativă, Eugeniu Savca, consideră că în Moldova trebuie să se facă o schimbare de mentalitate în raport cu natura. Potrivit lui, generaţia tânără nu pleacă din ţară din cauza sărăciei, dar din caua un lipsei unui confort social. Dar pentru a atinge un confort social în Moldova trebuie să se dea dovadă de o cultură aparte în raport cu animalele.

Membrii grupului de iniţiativă au remarcat că în Moldova nu există o lege care să interzică abandonul animalelor şi nici nu a fost ratificată Convenţia europeană privind animalele de companie. Ideile expuse în manifest vor fi detaliate în programul Partidului pentru Drepturile Animalelor, care vor şi determina orientarea politică a partidului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite