„Unionismul plahotnicist”. Dungaciu: Partidul Unităţii Naţionale a fost inventat pentru a prin­de în capcană electoratul unionist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO fumn.eu
FOTO fumn.eu

Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu, consideră că Partidul Unităţii Naţionale (PUN) este  un „partid marionetă”, inventat de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, pentru a rupe din voturile unioniştilor „de la principalii săi adversari politici”.

Vorbind despre declaraţiile de unire semnate de circa 140 de primării din R.Moldova, Dan Dungaciu a afirmat că este vorba de „o manipulare a curentului” în R. Moldova, fă­cută, în primul rând, de autorităţi”. 

„Aş numi-o „unionismul plahotnicist”. Tipul ăsta de unionism func­ţionează precum Conul Leonida faţă cu reac­ţiunea, a lui Caragiale: revoluţie cu voie de la po­liţie. Deci, ăsta este un unionism cu voie de la po­liţie”, a menţionat expertul politic într-un interviu pentru FUMN.

Potrivit lui, „Plahotniuc speră ca, prin creaţia unui partid marionetă, care este Partidul Unităţii Naţio­nale (PUN), condus de Şalaru, va reuşi să rupă voturi de la principalii săi adversari politici: Parti­dul PAS, al doamnei Maia Sandu, Platforma DA, al lui Andrei Năstase, şi Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu”.

„Inventarea acestui partid unionist, PUN, este, de fapt, o creaţie politică, pentru a prin­de în capcană electoratul unionist. Tot ce se întâm­plă în R.Moldova, din acest punct de vedere, poartă amprenta acestei manipulări. Din păcate!”, a subliniat Dungaciu.

El a precizat însă că „nu în­seamnă că toţi unioniştii sunt apropiaţi de PUN”. 

„După părerea mea, electoratul unionist nu va intra în această capcană, pentru că este cel mai citit, cel mai informat şi cel mai atent la evoluţiile politicii din R. Moldova. Acolo există şi un sentiment unio­nist autentic, un unionism care are două com­po­nente: unionismul inimii, al sufletului şi unionismul minţii – o nouă formulă de unionism, pragmatică, prin care se doreşte reunificarea cu România, pentru că constată că R.Moldova este aproape un proiect eşuat”, a explicat analistul politic.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite