Valeriu Munteanu: Efectele construcţiei hidrocentralelor pe Nistru se vor resimţi peste 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Mediului Valeriu Munteanu consideră că efectele de pe urma construcţiei a încă şase hidrocentrale pe râul Nistru, pe care o planifică Ucraina, vor fi resimţite peste 40-50 de ani, când va seca Nistrul. Într-un interviu pentru Europa Liberă, ex-ministrul a declarat că atât ecologiştii şi oamenii de ştiinţă „care nu sunt cu căluşul în gură de la autorităţi”, au putut să calculeze efectul nefast asupra Nistrului, transmite IPN.

Valeriu Munteanu susţine că tratativele la acest subiect nu au început nici ieri, nici alaltăieri, ci este vorba despre un subiect cu „barbă” în relaţiile cu Ucraina. Cât ţine de consultările cu partea ucraineană, fostul ministru spune că dintotdeauna ucrainenii au fost exact pe aceeaşi poziţie, indiferent de schimbarea guvernelor – ei au tratat această problemă din perspectiva economică şi cei care au fost abilitaţi cu acest dosar au fost cei de la energetică.

„La noi, din contra, pe acest subiect, pe funcţionarea nodului hidrografic, a fost Ministerul Mediului care nu mai există astăzi instituţia şi, respectiv, oamenii care au ţinut linia frontului pe acest subiect au fost disipaţi şi împrăştiaţi, alungaţi şi, respectiv, nu mai există un minister şi o instituţie care să răspundă pentru aceste chestiuni”, a notat ex-ministr u.

Potrivit lui, din păcate, din luna aprilie-mai până acum, în Republica Moldova au avut loc anumite chestiuni care îl fac să creadă că şi poziţia oficială a Republicii Moldova s-a schimbat.

„Noi întotdeauna le-am arătat ucrainenilor paiul din ochiul lor, adică acele mini-hidrocentrale construite pe afluenţii din Carpaţi ai Nistrului şi acele hidrocentralele de pe Nistrul superior şi am spus că noi nu facem acest lucru, noi nu distrugem Nistrul, noi îl păstrăm, noi nu construim noi hidrocentrale. Vreau să spun că atunci când eram la Ministerul Mediului pe ultima sută metri se insista pe construcţia unor hidrocentrale sau reabilitarea unor hidrocentrale sovietice din anii '50 pe cel mai mare afluent al fluviului Nistru – râul Răut din Republica Moldova. Au fost împotriva atunci”, a menţionat Valeriu Munteanu.

Fostul ministru a mai spus că Ucraina nu va semna niciodată un document aşa cum şi-ar dori Chişinăul. Pentru că ei, dacă nu operează cu închiderea şi deschiderea robinetului, atunci nu pot să asigure debitele, necesarul de energie electrică pe care o vând şi o cumpără.

Valeriu Munteanu consideră că Republica Moldova trebuie să rămână pe poziţii, cei care sunt atenţi la acest subiect trebuie – să pună presiunea pe autorităţi. Trebuie explicat cetăţeanului Republicii Moldova că nu este un subiect lipsit de importanţă. Cei care vor îndrăzni să cedeze aceste poziţii pentru Republica Moldova, de-a dreptul comit nişte crime împotriva Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite