VIDEO În goana după capital electoral, Şevciuk a semnat un decret de aderare a Transnistriei la Federaţia Rusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Preşedintele nerecunoscut de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, a semnat miercuri, 7 septembrie, un decret privind implementarea rezultatelor de la referendumul din 17 septembrie 2006, atunci când 97% din populaţia din stânga Nistrului a pledat pentru independenţa Transnistriei, dar şi a aderării la Rusia.

În decretul semnat de Şevciuk, acesta solicită ca sistemul de drept din Transnistria să fie adus în concordanţă cu cel al Rusiei.

De asemenea, toate structurile de stat centrale şi locale trebuie să-şi direcţioneze eforturile pentru a realiza voinţa cetăţenilor în ceea ce ţine problema economică, financiară, fiascală, asiguare medicală şi altele.

Prin acest decret, urmează ca în timp de două săptămâni să fie constituită o comise de stat, care până la data de 1 noiembrie 2016, trebuie să prezinte modul şi termenul în care va fi armonizată legislaţia Transnsitriei cu cea a Rusiei.

Într-un reportaj realizat de postul public de televiziune din regiunea transnistreană „Pervîi prednistrovskii”, oamenii se arată înântaţi şi nerăbdători de a se apropia şi mai mult de Rusia.

„Noi toţi am votat pentru aderarea la Rusia”, „Desigur ne dorim aderarea, demult aşteptăm acest lucru”, „Patria noastră este Rusia”, spun oamenii intervievaţi în stradă de postul local de televiziune.

Ultimele zbateri ale lui Şevciuk

Acţiunea liderului de la Tiraspol pare a fi una populistă, în condiţiile în care, în decembrie, în regiune vor avea loc aşa-zise alegeri prezidenţiale, iar Evghenii Şevciuc încearcă să-şi facă în acest fel capital electoral. Decretul lui Şevciuc vine pe fundalul unei crize profunde pe care o traversează regiunea controlată de regimul separatist de la Tiraspol, ceea ce a dus la o scădere dramatică a popularităţii liderului transnistrean. 

Favoritul cursei electorale din luna decembrie pentru funcţia de preşedinte al regiunii separatiste transnistrene este Vadim Krasnoselski, preşedintele Sovietului suprem de la Tiraspol. Peste 25% din respondenţii unui sondaj realizat de o companie sociologică de la Moscova au declarat că şi-ar da votul pentru ca el să devină şef al administraţiei de la Tiraspol. Actualul lider transnistrean, Evghenii Şevciuk, ar fi susţinut de doar 14% din respondenţi, iar Şevciuk nu se mai bucură de mult de sprijinul Kremlinului. Campania electorală pentru alegerile care vor avea loc în luna decembrie începe în regiunea separatistă la 11 septembrie.

„Pe scurt - sfidare şi disperare. Şevciuk aruncă în bătălia electorală tot ce mai poate. Cred că acest gest nu poate fi ignorat.  El trebuie să fie pedepsit exemplar de Republica Moldova. Ar fi o lecţie şi pe viitor.  Să nu se ascundă cu capul în nisip nimeni”, a declarat, pentru „Adevărul“, Igor Munteanu, director executiv IDIS Viitorul.

„Este greu de înţeles logic ce se întâmplă în stânga Nistrului, fiind nerecunscuţi nu există nicio logică în paşii pe care-i întreprinde Şevciuk la momentul de faţă. În primul rând, aceste acţiuni pe care le întreprinde el, ar putea fi interpretare ca o încercare disperată de-a lui Şevciuk de a atrage simpatia populaţiei din regiune”, este de părere Ion Manole, director executiv, Promo-LEX.

Dan Dungaciu: Ideea renunţării la Transnistria va apărea în campania electorală din Republica Moldova

Decretul semnat miercuri, 7 septembrie, de către Evghenii Şevciuk, prin care solicită ca sistemul de drept din Transnistria să fie adus în concordanţă cu cel al Federaţiei Ruse, conturează un joc electoral intern, în perspecţiva alegerilor prezidenţiale transnistrene, unde Sevciuk şi-a anunţat intenţia de a candida pentru un nou mandat, dar şi un serviciu făcut Moscovei, este de părere Dan Dungaciu.

„Mutarea făcută de Şevciuk nu este fără acordul Rusiei“, susţine Dungaciu: „Este un avertisment pe care Federaţia Rusă îl transmite Occidentului, exasperată că liderii occidentali nu fac suficiente presiuni asupra Ucrainei şi Republicii Moldova pentru a rezolva conflictele îngheţate de pe teritoriile celor două state în modul în care îşi doreşte Moscova, adică prin federalizare“.  

Leancă: „Decretul“ trebuie anulat!

Preşedintele Partidului Popular European, Iurie Leancă, condamnă gestul liderului de la Tiraspol. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Leancă face apel către factorii guvernamentali, la partenerii internaţionali din Formatul de negociere 5+2, să condamne cât mai repede gestul lui Şevciuk şi să ceară anularea „decretului" pe care l-a semnat. „Şevciuk înrăutăţeşte şi mai mult relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol şi merge împotriva principiilor agreate. Condamn ferm acest gest iresponsabil şi fac apel la raţiune şi responsabilitate. Şevciuc creează conştient o nouă criză în problema transnistreană. Fac apel la factorii guvernamentali, la partenerii internaţionali din Formatul de negociere 5+2, să condamne cât mai repede gestul lui Şevciuk şi să ceară anularea «decretului» pe care l-a semnat”, scrie liderul PPEM.

Premierul Pavel Filip nu a comentat în detaliu acţiunea lui Şevciuk, menţionând că nu a apucat să citească documentul: „Cu toţii cunoaştem că Transnistria se pregăteşte pentru alegeri. Eu cred că este o mişcare populistă, orientată din punct de vedere electoral“.

Consecinţele aderării Transnistriei la Rusia

„Posibilele consecinţe nu cred că depind foarte mult de preşedinte, în sensul că Transnistria e ţinută ca într-un purgatoriu de către autorităţile de la Moscova în care declaraţiile de sprijin ale lui Rogozin alternează cu o calmare a Kremlinului drept pentru care preşedintele transnistrean încearcă să iasă din acest purgatoriu forţând mâna Moscovei prin tot felul de măsuri zgomotoase, dar cu impact redus.

Nu trebuie să ne închipuim că legislaţia şi standardele aplicabile în Transnistria sunt foarte diferite faţă de cele ale Rusiei or de aceea un astfel de decret nu face decât să reamintească Rusiei că există şi Transnistria şi că Rusia trebuie să se hotărască într-un fel sau altul ce are de gând cu această republică a cărei situaţie economică se degradează pe zi ce trece şi care e într-o izolare politică şi diplomatică mult mai mare decât şi-a dorit

Mai hotărât decât ce întreprinde deja Rusia în privinţa Transnistriei ar fi alipirea, însă în momentul de faţă o astfel de decizie e total neproductivă pentru Moscova. E de aşteptat ca ea să nu fie luată. Se desfăşoară negocieri în paralel cu SUA, cu Turcia în privinţa Siriei, iar o astfel de măsură în privinţa Transnistriei n-ar face decât să readucă pe o platformă comună frontul ţărilor Occidentale împotriva Rusiei mai ales în chestiunea Rusiei. De aceea e de aşteptat ca decizia lui Şevciuc, pe care o interpretez ca pe o iniţiativă locală, să n-aibă mari consecinţe pe plan politic şi diplomatic“, a declarat istoricul Cosmin Popa pentru Digi24.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite