Vlad Bătrîncea, despre aprecierea critică dată de Comisia de la Veneţia schimbării sistemului electoral: Nu ne deranjează părerea politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PSRM Vlad Bătrîncea susţine că formaţiunea sa este mai puţin interesată de părerea politică a Comisidei de la Veneţia şi că o va aştepta pe cea juridică. Asta deşi Consiliul Europei a anunţat vineri, 16 iunie, că aprecierea critică a Comisiei faţă de schimbarea sistemului electoral a fost formulată de experţi constituţionali.

„Probleme Republicii Moldova, atât politice cât şi economice, sunt cauzate de faptul că ţara este condusă din exterior. Republica Moldova trebuie să implementeze acele decizii care sunt convenabile ei şi cetăţenilor. În cazul Rusiei şi cel al Ucrainei există sistem electoral mixt. Ei aşa au decis, ei sunt bravo”, a declarat Bătrîncea la emisiunea „Peatniţa” de la RTR-Moldova. 

Potrivit socialistului, ei au „propus acest sistem pornind de la realitatea pe care o avem în Republica Moldova”. 

„Mai mult de 1/4 din populaţie este peste hotare, în primul rând. În al doilea rând, avem problema Transnistriei, iar această sistemă presupune includerea lor în procesul electoral. Noi reieşim din realitatea moldovenească şi acesta este dreptul nostru suveran de a decide cum va merge Moldova în continuare. De aceea, încă o dată voi repeta: pe noi, socialiştii, nu ne deranjează părerea politică a membrilor Comisiei de la Veneţia. Ei sunt delegaţi de diferite forţe politice. Pe noi ne interesează partea juridică a problemei”, a prezicat deputatul PSRM.

Experţii constituţionali ai Consiliului Europei, întruniţi în cadrul unei şedinţe plenare a Comisiei de la Veneţia vineri, 16 iunie, au dat o apreciere negativă proiectului de lege privind schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova. Experţii au prezentat mai multe îngrijorări, printre care faptul că deputaţii aleşi pe circumscripţii uninominale ar putea fi vulnerabili în faţa intereselor de business şi că nu există un consens larg în societate pe marginea acestui subiect.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite