Socialiştii, supăraţi că ministrul de Externe nu a venit în faţa deputaţilor. Vlad Bătrîncea: Acest Parlament trebuie dizolvat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii din fracţiunea Partidului Socialiştilor susţin că actualul Legislativ trebuie dizolvat. Potrivit lor, se pretinde că Republica Moldova este o ţară parlamentară, însă elementar în legislativ nu poate fi audiat nici Guvernul, nici miniştrii şi nici Procuratura Generală, „instituţii care sunt acoperite de majoritatea pestriţă”.

Socialiştii mai spun că moţiunea simplă împotriva ministrului de externe, care a fost astăzi, 22 iunie, respinsă, a fost un test pentru cei care pretind a fi în opoziţie, transmite IPN.

După şedinţa plenară, deputatul PSRM Vlad Batrîncea a declarat pentru presă că socialiştii intenţionau să discute despre activitatea Ministerului de Externe şi Integrării Europene. Fracţiunea PSRM planifica să-l întrebe pe ministru cum ministerul, prin acţiunile sale, poate ataca preşedintele ţării, ales direct de popor. La fel, planificau să-l întrebe de ce unii ambasadori din Bruxelles sau Bucureşti pot afirma că Republica Moldova e un stat vremelnic şi de ce execută comenzi geopolitice. Vlad Batrîncea a mai spus că ministrul urma să fie întrebat şi de ce în cadrul instituţiei au fost angajate persoane care nu au studii superioare.

„Am avut o informaţie foarte interesantă pentru opinia publică despre cum sunt desemnaţi ambasadorii, cum se vând locurile în misiunile diplomatice. Am vrut să întrebăm: Domnule ministru Galbur, de ce statul Republica Moldova alocă zeci de milioane de euro pentru întreţinerea misiunilor diplomatice, iar nivelul investiţiilor directe în economie este unul dramatic? Ce face ministerul de Externe?”, a declarat Vlad Batrîncea.

În altă ordine de idei, deputatul socialist s-a referit şi la moţiunea de cenzură pe care au iniţiat-o, menţionând că cei din PLDM şi PCRM refuză să o susţină. În opinia sa, aceste două fracţiuni, care pretind a fi în opoziţie, se tem să semneze moţiunea, pentru că demiterea Guvernului duce la alegeri anticipate, iar acest lucru „ar duce la moartea politică a PCRM şi PLDM”.

Moţiunea simplă înaintă de către deputaţii socialişti împotriva ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, nu a trecut. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că, potrivit legislaţiei, moţiunea este considerată ca fiind respinsă din moment ce s-a constatat lipsă de cvorum în plenul Parlamentului. Anunţul s-a făcut când în sală mai rămâneau doar deputaţii socialişti şi cei comunişti.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite